Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Motala
  • Sjöid: 652182-147337
  • Yta (km^2): 0,037
  • Höjd (m): 130
  • Volym (m^3): 120000

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Waypoints i Google Earth
Grundinfo om Korgen för Google Earth
Waypoints för Korgen för Google Earth

Allmänt

ÖVRIGT Korgen arrenderas av Siemens som en förmån för deras fiskeintresserade anställda. Det är med andra ord en privat ädelfisksjö.

Östgötaledens sträckning Kärnskogsmossen - Kristinefors passerar 400 meter norr om Korgen.

OM SJÖNAMNET Namnet Korgen är gammalt och finns med på den Häradsekonmiska kartan från 1800-talet. Inga vägar passerade Korgen på den tiden och inga fastigheter fanns heller här.

HISTORIA

Fornlämningar: En fornlämning finns registrerad i sjöns närhet. Det är

L2019:5504. Backstugulämning, grytsjöfallet/åkerbergs

Beskrivning av lämning: Backstugulämning, Grytsjöfallet/Åkerbergs, bestående av 1 boningshusgrund. Den är 6x5 m (Ö-V) med i N, Ö och S sidan synlig övermossad stensyll, 0,2-0,4 m h. V sidan täckt av påförda stenmassor. I mitten är en spismursrest, ca 2,5 m diam och 0,3 m h, med i ytan enstaka eldpåverkade stenar. I grunden står en informationsskylt, uppsatt av Tjällmo hembygdsförening.ening byggdes torpet 1860 och stod öde 1911. Äldsta kartbelägg på häradskarta utan årtal.

(Källa 1)

Läge: På höger sida precis innan avtagsvägen in till Korgen. Där finns också en skylt som berättar om tiden då backstugan fanns på platsen.

Sjöfauna

FISK I Korgen finns inplanterad Regnbåge.

Landfauna

FÅGEL På Artportalen rapporterades 2021 in observationer av både talltita och järpe vid sjön, båda är nära hotade arter. Även tjäder har observerats vid Borstgölen 400 meter öster om Korgen. (Källa 2)

Fiskeinfo

Fisket är privat för dom anställda på Siemens. Har man tur kan man som gäst få tillåtelse att fiska i Korgen. Men fiskar du utan tillåtelse så riskerar du böter och att din utrustning blir beslagtagen.

Sjöspaningar

2022-07-17 '- Coca-Cola-vatten', säger fiskaren när jag tittar ner på Korgens korpsvarta vattenspegel. Ja, faktiskt med en gnutta fantasi kan man nog kalla Korgen för en Coca Cola-sjö. Kanske inget dumt sätt att kategorisera sjöar efter vilken läskfärg vattnet har. Efter att jag fiskat upp lite vatten i min plastflaska så undrar jag ändå om det inte är en Trocadero-sjö.

Som jag misstänkte på denna svårgooglade lilla sjö så visade den sig vara privat. Ja, fisket då alltså. Mannen som fiskar berättar att sjön sen många år arrenderats av Siemens och är en förmån för deras fiskeintresserade anställda. Själv är han säljare och reser mycket utomlands men så snart han kan packar han sin flugfiskeutrustning och beger sig till Korgen. Dom är ett 30-tal i föreningen och ett 10-tal mera aktiva, berättar han. Han har varit aktiv här i 25 år. Varje år sätts det ut 200 regnbågar. Jag kollade fångstrapporten och 51 regnbågar har tagits i år fram till denna dag. Han har dock ingen fiskelycka denna dag. Han tror det bror på bristen på insekter och det är ju inte så märkligt med tanke på hur mycket det har blåst senaste veckorna. Och då finns det inga lättfångade insekter vid vattenytorna för fiskarna.

Det är en ljummen och skön kväll nu vid 20-tiden. Har ätit, sågat lite ved, häng upp hängmattan och nu roar jag mig med att räkna antalet vak i sjön efter fiskslag. Mellan 19.01 och 20.30 fick jag det till 13 vak i vattnet strax framför vindskyddet. Apropå räkna så räknade jag antalet fiskebryggor på min rundvandring runt Korgen. Den inte mer än 500 meter långa Korgen har hela 29 fiskebryggor placerade runt sjön. En del rätt enkla och andra slutar i en avsats på en gammal träpall eller hopspikad ståplatta. I princip hela norra och södra sidorna är spängade så här har det slitits en hel del under åren för att göra Korgen till en bra ädelfisksjö. Och spänger behövs för hela sjön är inrammad av vass. Det finns inga hällar vid sjön så någon badsjö är det inte.

20.45 och det har mojnat. En ensam syrsa spelar var 5-10:e sekund och något enstaka flugsurr hörs annars är det knäpptyst vid Korgen. Solen säger snart adjö för idag. Tänder en brasa snart för att bryta tystnaden med lite gemytligt knaster. Hängmattan ser mycket lockande ut där den hänger mellan två tallar i ett hav av väldoftande skvattram runtomkring.

p.s. Om du råkar bli nyfiken på Korgen men inte vill sova över här så kan jag tipsa om Kärnskogsmossens naturreservat som ligger bara 2,3 km nordväst om Korgen fågelvägen. Där finns en raststuga som är öppen för allmänheten. Och genom stugans stora fönster kan du se ut över den mycket imponerande och vackra mossen. I stugan finns fyra sängar med madrasser, vedspis, bord och stolar och lite foton från den tid då unga grabbar gjorde lumpen på denna plats. Kärnskogsmossens naturreservat är nämligen ett före detta övningsområde för Flygvapnets övningsbombningar. Av den anledningen är också stora delar av mossen förbjuden att beträda av säkerhetsskäl. Men mossen är spängad och där kan man gå utan problem.

Bilder

Vy från söder mot norr. Den enda strandnära sten vid sjön som jag kan komma ihåg. Annars finns inga hällar. Bara vass runt sjön.

Vy från söder mot norr. Den enda strandnära sten vid sjön som jag kan komma ihåg. Annars finns inga hällar. Bara vass runt sjön.


Norra sidan av sjön sedd från öster mot väster. Norra sidan är spängad och har en stor mängd fiskebryggor.

Norra sidan av sjön sedd från öster mot väster. Norra sidan är spängad och har en stor mängd fiskebryggor.


En av det stora antalet fiskebryggor vid sjön ...

En av det stora antalet fiskebryggor vid sjön ...


... som jag inte kunde låta bli att skapa waypointfiler till.

... som jag inte kunde låta bli att skapa waypointfiler till.


Spången på östra sidan.

Spången på östra sidan.


Det lilla vindskyddet strategiskt placerat så att man kan se hela sjön från den platsen.

Det lilla vindskyddet strategiskt placerat så att man kan se hela sjön från den platsen.


Den fornminnesmärkta platsen där backstugan Grytsjöfallet låg.

Den fornminnesmärkta platsen där backstugan Grytsjöfallet låg.


Andra natten övernattar jag i raststugan vid Kärnskogsmossens naturreservat och njuter av solnedgången över den vackra mossen.

Andra natten övernattar jag i raststugan vid Kärnskogsmossens naturreservat och njuter av solnedgången över den vackra mossen.


Filmer


Inspelat vid Korgen den 17 juli 2022. Filmen kom att handla mer om mitt nya hängtält Haven Tent och vattenfiltret Katadyn BeFree.


Källor

Källa 1: Riksantikvarieämbetets Fornsök.

Källa 2: Artportalen.


SIDAN UPPDATERAD: 20220820