Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Norrköping
  • Sjöid: 650874-151419
  • Yta (km^2): 1,07
  • Strandlinje (km): 7,51
  • Höjd (m): 77,5
  • Maxdjup (m): 26,5
  • Volym (m^3): 6572000

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Waypoints i Google Earth
Grundinfo om Stocksjön för Google Earth
Waypoints för Stocksjön för Google Earth

Allmänt

KARAKTÄRISTIKA Stor och djup, oligotrof skogssjö med höga naturvärden. Viktig rekreationsmiljö. Siktdjup mellan 2,1 och 4,2 m.

GEOLOGI Berggrunden domineras av gnejsgraniter.

NATURVÅRD Stocksjön har behandlats mot försurning.

Sjöflora

Säv, bladvass, flask- och blåsstarr, sjöfräken och näckrosor, vattenpilört.

Sjöfauna

I sjön finns glacialrelikter. M.a.o. arter som funnits i sjön sen tiden efter att inlandsisen smälte undan.

BOTTENFAUNA Det glacialrelikta kräftdjuret pungräka (Mysis relicta).

FISK Abborre, gädda, vitfisk, lake, ål och gös. Gös inplanterad 1991.

Landfauna

FÅGEL Storlom, gräsand, drillsnäppa, lärkfalk och fiskgjuse.

Fiskeinfo

Denna sjö som ingår i Hults Fiskevårdsförening, Hults Bruk ÅBY, ligger väster om Graversfors. Fiske får bedrivas i följande vatten: Gransjön, Ågelsjön, Jälmaren, Långgölen, Stora Skärgölen, Stocksjön, Ämten, Ysjön och Rödgölen. Samtliga belägna i Kolmårdens församling i Östergötlands län.

Sjöspaningar

2014-08-07 Det är cirka 800 meter från parkeringsplatsen vid Långgölen till Stocksjön i svagt uppförslut. Stigen går efter ett par hundra meter längs med bäcken som förbinder Stocksjön med Långgölen och våtmarken vid den lilla Jälmaren. Bäcken är strid och porlar ordentligt. Jag blir genast upprymd och får riktigt stora förväntningar på sjön. Och jag blir inte besviken. Stocksjön är rätt isolerad och oexploaterad. Tre gamla torp finns på västra sidan, den östra sidan är helt obebyggd. Att följa strandlinjen visade sig dock vara en prövning för fotvalven. Hela sjön kantas av rätt stora, runda stenar och torra stubbar. Fick jag som jag ville så skulle sjön istället heta Stensjön eller Stubbsjön. Torpen som finns vid sjön är Stocksjötorp, Pulsholmen och Holmdalen. Alla tre väl värda att bli riktigt avundsjuka på, men framförallt Stocksjötorp. Torpet ligger inbäddat och kamouflerat från insyn.

En liter vatten visar sig inte på långa vägar förslå en het sommardag. När jag kommer till Pulsholmen ser jag en gammal vattenpump på tomten. Smyger mig in och till min glädje så fungerar den. Under mitt svettiga pumpande dyker helt plötsligt en bil upp. Ett par kliver ut, men dom ser mig inte. Jag ger mig till känna och dom hoppar till. Det visar sig vara ägarna och vi pratar en stund om torpet och sjön. Mannens föräldrar ägde torpet tidigare.

På vägen utanför Holmdalen kommer en man endast iklädd kortbyxor cyklande på en mountain bike. Jag får börja med att gissa var han kommer ifrån, Finland, svarar jag, och han skiner upp. Han gissar att jag också har finskt påbrå, vilket ju faktiskt stämmer. Vi pratar om ditt och datt och han avslutar med att försöka övertyga mig om att det kan finnas en Yeti i skogarna. Inte så troligt, tänker jag, en dag som denna, då det är närmare 30 grader varmt.

2022-01-08 Tyvärr har mycket annat dragit i mig på sistone. Ingen tid för sjöbesök. Men den senaste tidens snöfall och det faktum att snön fått ligga kvar ett tag fick mig att vilja besöka en sjö i vinterdräkt. 'Det här kan sluta i diket i värsta fall', tänkte jag när jag åkte iväg mot Stocksjön i en bil med odubbade vinterdäck. Och nog var det moddigt allt längs med vägen från Skärlöta norrut förbi Ågelsjön och upp till parkeringen vid vandringsleden. Det gick i alla fall bra. (Senare tillbakakommen hade vägen blivit plogad och sandad).

Tittar suktande in i den snötäckta skogen och ögonen kan se leden. Inga fotspår så jag var först denna lördag. De dryga 800 metrarna upp till Stocksjöns sydöstra ände var bedövande vacker. Sakta uppför och i stora stycken går man bredvid bäcken från sjön. En bäck som nu var riktigt livlig där vattnet kämpade sig fram mellan snötöckta stenbumblingar och krumbukter. Kanske lite larvigt av mig men på nåt sätt har jag skapat mig (eller vill skapa mig) en ganska personlig relation till sjöarna jag besöker. Med allt vad det innebär i diverse känslor för dom. Och just för Stocksjön kände jag mig lite skamsen inför besöket, jag hade ju inte varit där sen 2014. Men tänkt på sjön har jag gjort och då särskilt då jag såg Stocksjötorp för första gången. Och det var dit jag ville idag också. Men på vägen passerar man både torpen Holmdalen och Pulsholmen som är minst lika fina. Men det är nåt särskilt med Stocksjötorp. Kanske dess isolerade läge intill sjön? Kanske för dom stora träden som låtits växa i fred på tomten? Kanske för tomtens och byggnadernas relativa orördhet?

Det är drygt 4 km att gå längs med sjöns västra sida och fram till Stocksjötorp. Och just denna dag på en väg med ett 1,5 dm tjockt orört snötöcke (med undantag för några harar som passerat vägen och lämnat spår efter sig). Jag får ta turen i 500-metersportioner sen pusta lite. Med undantag för en ensam fågel som gör några sångförsök är det alldeles tyst. Bara mina steg i snön. Jag stannar vid Pulsholmen, lånar en träbänk och tar lite fika. Dom frostiga fönstren vittnar om att torpet inte besökts på ett tag. Tur att jag hade eget vatten med mig får att låna vattenpumpen nu som jag gjorde 2014 är nog bara att glömma.

Ett stycke på väg bort från Pulsholmen kommer en ensam mountainbikecyklist farande, högt frustande och utan att lägga märke till mig förrens precis när han passerar mig. Att döma av hans spår kan det inte ha varit en lätt cykeltur genom det tjocka snötäcket på vägen. Spåret kränger lite hit och dit. Det är något meditativt att besöka ett snöigt naturlandskap där allt på något sätt smälter samman. Särskilt som det ligger ett snödis över istäcket på sjön. Björkarna klär sig så bra nu med snö på sina grenar som matchar den vita barken. Passerar en liten träbänk som står invid sjön. Om ändå bänkar kunde tala och berätta vad som tänkts på deras sitsar. Här skulle jag nog också vilja sitta en sommarkväll och låta tankarna vandra fritt.

Kommer fram till Stocksjötorp som jag så många gånger sen 2014 tänkt tillbaka på. Blir glad av att se att dom stora vackra träden fått vara kvar. Deras snöiga kronor täcker stora delar av luftrummet på tomten. Som om de vore Stocksjötorps lymfsystem. Det finns en gammal murad husgrund intill tomten, undrar om det inte varit en ladugård förr. Värt att kolla upp. Och annat kring torpets historia. Ur skönhetssynpunkt är det svårt att bräcka läget men det är cirka en halvmil fågelvägen till Rodga och nästan en mil ner till Hults bruk. Jag föreställer mig att livet måste varit tufft här förr.

Jag går tillbaks och stannar till och kikar bort mot Kojön, den större av den samling med små öar i sjön som finns i nordväst. Plötsligt slår det mig vad finnen sa 2014 att det ska finnas en Yeti vid Stocksjön och nu är vädret idealiskt för en Yeti. Saktar ner mina steg och blir mer vaksam. Men någon Yeti eller spår efter en får jag inte syn på.

Bilder

Djupkarta från SMHI. För Stocksjön. Klicka för att hämta jpg-fil.

Djupkarta från SMHI. För Stocksjön. Licensierat under CC BY 2.0. Klicka på ikonen för att hämta jpg-fil.


 2022 januari

2022 januari


 2022 januari

2022 januari


 2022 januari

2022 januari


 2022 januari

2022 januari


 2022 januari: Den lilla stugan intill vägen vid Holmdalen.

2022 januari: Den lilla stugan intill vägen vid Holmdalen.


 2022 januari: Vy från Holmdalens strandlinje mot nordväst.

2022 januari: Vy från Holmdalens strandlinje mot nordväst.


 2022 januari: Alldeles innan man kommer till Pulsholmen så finns denna båtplats.

2022 januari: Alldeles innan man kommer till Pulsholmen så finns denna båtplats.


 2022 januari: Och alldeles intill en eldplats.

2022 januari: Och alldeles intill en eldplats.


 2022 januari: Pulsholmen.

2022 januari: Pulsholmen.


 2022 januari: Stocksjötorp uppe i nordväst.

2022 januari: Stocksjötorp uppe i nordväst.


2014 augusti: Utsikt från norra sidan mot Holmdalen.

2014 augusti: Utsikt från norra sidan mot Holmdalen.


2014 augusti: Panorama över sjön.

2014 augusti: Panorama över sjön.


2014 augusti: Från Stocksjötorps tomt med södra vägen i bakgrunden.

2014 augusti: Från Stocksjötorps tomt med södra vägen i bakgrunden.


2014 augusti: Utsikt från dammen på östra sidan.

2014 augusti: Utsikt från dammen på östra sidan.


2014 augusti: En av många torra stubbar vid strandkanten. Ser nästan ut som en fot. Får mig att tänka på enterna i Sagan om ringen. Kanske det finns enter vid stocksjön?

2014 augusti: En av många torra stubbar vid strandkanten. Ser nästan ut som en fot. Får mig att tänka på enterna i Sagan om ringen. Kanske det finns enter vid stocksjön?


2014 augusti: En träeka modell äldre vid Holmdalen.

2014 augusti: En träeka modell äldre vid Holmdalen.


Filmer


'Me and my kayak at high altitude on a small lake' av Per Engström


Källor

http://hultfiske.se

Naturvärdesinventering av 75 sjöar i Norrköpings kommun, Jonas Edlund, 1996


SIDAN UPPDATERAD: 20230712