Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Boxholm
  • Sjöid: 644727-145497
  • Yta (km^2): 92,6
  • Strandlinje (km): 208
  • Höjd (m): 146
  • Maxdjup (m): 53
  • Volym (m^3): 2210530000

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Grundinfo om Sommen för Google Earth

Allmänt

KARAKTÄRISTIKA Sommen är en näringsfattig och klar sjö. Bästa siktdjupet finns på sjöns östra sida. Det är stora skillnader mellan östra och västra delen av sjön. I öster är siktdjupet runt 9 m och i väster endast ca 4 m. Och som typiskt är i vatten med mindre sämre siktdjup så är också omsättningstiden kortare. I väster enbart 1,5 år medans det är 11 år i öster. Sommen har två tillflöden, en vid Svartån vid Tranås en en vid Bulsjöån vid Norra Vitfjärden. Sommen delas av dom fyra kommunerna Tranås, Ydre, Kinda och Boxholm.

HISTORIA Sommen är en gammal issjö vars föregångare var den mycket större 'Sommenissjön'. Man antar att dess nivå ska ha varit ca 55 m högre än idag. Allt eftersom inlandsisens kant rörde sig norrut bildades tömningar av isälvarna som formade dagens Sommen. Fynd av stenyxor har gjorts vid Blåvik, Fiskarp, Helgebo, Arnäs, Somvik och Svärdsvik. Även stenåldersboplatser finns utforskade vid Blåviks gård och Svensbo på Torpön. På Riksantikvarieämbetet finns 26 registrerade fornfynd runt Sommen.

1800-tal: Under 1860-talet flottades och bogserades timmer för brukets räkning. Även kol, massaved och brännved transporterades på sjön. Bruket kom senare att bli aktiebolag och bytte namn till Boxholms AB. På 1870-talet fick Ydre sin första ångbåt, innan järnvägen som kom först 1910.

1900-tal: Timmerflottningen från Sommen via Svartån upphörde 1958.

NATURVÅRD Sommens vattenekologi påverkas av dom dämmen som vi människor byggt för vattenenergin. Det påverkar framförallt vattennivån i sjön som i sin tur har inverkat negativt på t.ex. Sommenrödingens lekplatser. Tre av öarna i Sommen har s.k. skogsvårdsavtal vilket innebär att markägarna får ersättning för att sköta skogarna med naturvårdshänsyn. Öarna är Oxelön, Långön och Kungsön. 12 av Sommens öar är också utsedda till fågelskyddsområden. Det fanns 2008 10 naturskyddsområden runt Sommen. Ivranäs, Bjälnäs, Torpön, Sjövik, Rocks mosse, Vassviksberget, Sommenäs, Romanäs, Älmås askskog och Holavedens urskog. Ett Naturum ligger på Sommens största ö Torpön.

GEOLOGI Sommen är en sprickdalssjö som bildats av flera parallella och korsande sprickor. Därav Sommens varierade och flikiga karaktäristik.

ÖVRIGT Sommen är en populär kanot- och skridsko-sjö. På Linköpings Långfärdsskridskoklubbs hemsida (www.llk.se) finns bra information om Sommens isar. Badplatser finns vid södra Sand i Malexander, Blåviks badplats och Bålnäs brygga. Det finns också flera allmänna båtiläggningsplatser i runt Sommen. Sjökort kan man hitta på turistbyråerna i Boxholm och Tranås. Vid Ekeln, som nästan är en egen sjö med bara ett smalt sund till Sommen, finns i nordväst Paradisets gammelskog. Ett område som ironiskt fick heta 'Paradiset' fast det i raka motsatsen var ett oländigt och svårodlat område. Därför har också skogen fått vara förhållandevis orörd. Vid gammelskogen finns en parkeringsplats och ett vidnskydd.

SÄGNER Sommen sägs ha bildats av en upprörd ko. En urko. 'Somma-koa' som sen tidernas begynnelse har levt i Hålavedsskogen. En gång i tiden ska en kung har färdats genom skogen, vilket störde Somma-koa så till den milda grad att hon sparkade vilt omkring sig och gjorde revor och hål i marken. Dessa fylldes sedan med vatten och på det sättet bildades Sommen. Ursprunget till sägnen om ur-kon han ha fått sin inspiration av att det fanns uroxe i trakterna i forntiden.

Sjöfauna

HISTORIA Pga av isälvarnas stora inflytande på Sommens tillblivelse finns här en hel del s.k. 'glacialrelikter'. M.a.o. ord organismer som har funnits sedan senaste istiden. Cirka 11000 år sedan. Storröding, nors, sik och taggmärla är 'glacialrelikter' som lever på dom kalla djupen i Sommen. En del av dessa kan ha kommit in till Sommen via Baltiska issjön (föregångaren till Östersjön) eftersom vattnet under den mest intensiva avsmältningen nådde nådde ända ut till dagens Östersjön. Glacialrelikterna är ovanliga eftersom dom är beroende av klarvattensjöar med hög syrehalt.

FISK Namnet 'Laxberg' kommer sig av att denna plats har varit lekplats för öringen sen urminnes tider.

Fisk: Sommenrödingen är Sommens mest kända fisk. En s.k. glacialrelikt som kan ha funnits i sjön så länge som 11000 år.

Landflora

BLOMMOR I tallskogen mellan Malaxanders Pelarvallen och söder om villorna växer den mycket sällsynta mosippan (Pulsatilla Vernalis). Den trivs i dom sandiga och torra tallmarkerna. Den är av Naturvårdsverket en rödlistad art.

BUSKAR Hagtorn växer i hagarna kring Bjälnäs.

Landfauna

FÅGEL Tack vare att många av Sommens cirka 260 öar är utsedda till fågelskyddsområden så trivs här bl.a. fiskgjuse, skarv, häger, skrattmås och trutar. På Lindön häckar hägrarna. Under 1 april till 10 juli är det förbjudet att besöka öarna pga av häckningstiden.

INSEKTER I Paradisets gammelskog vid nordvästra delen av Ekeln lever granbarkgnagaren (Microbregma emarginatum).

Fiskeinfo

Denna klarvattensjö ligger öster om Tranås.

Här kan du fiska siklöja (s.k. Somma-strömming), gädda, abborre, brax, sik, ål, lake och mört. Här finns även den kända Sommen-Rödingen och öring.

Fiskekort köper du hos: Tranås Turistbyrå Tel: 0140-68333 Kinda TuristbyråTel: 0494-19410. Mer info om fisket i Sommen kan du hitta på www.sommen-fvo.se.

HISTORIA År 1914 bedrevs yrkesfiske i Sommen i Motala ström. 1935 inrättades en fiskodlingsanstalt i Sommen i Wisskvarns kraftstation i Norra Vi socken. I anstalten kläcktes rom av sik, gädda, röding och laxöring. Anstalten fanns kvar 1964 men var då inriktad på kläckning av rom av laxartade fiskar som laxöring, röding, bäckröding och regnbågslax. (Källa 1)

Bilder

Djupkarta från SMHI. För Sommen. Klicka för att hämta jpg-fil.

Djupkarta från SMHI. För Sommen. Licensierat under CC BY 2.0. Klicka på ikonen för att hämta jpg-fil.


Källor

Källa 1: Med bönder och fiskare i Östergötland, Östergötlands Läns Hushållningssällskap 1914-1963, 1964

http://alltfiske.se/fiskeplatser/520/sommen/

Naturguide - Boxholms kommun (Johansson, Lisa 2008)

Östergötland. Utgiven av Östgöta nation genom en kommitté under redaktion av Thord Lindell. J.A. Lindblads förlag. 1937.


SIDAN UPPDATERAD: 20240217