Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Norrköping
  • Sjöid: 650972-151755

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Grundinfo om Norra Flåtgölen för Google Earth

Sjöspaningar

2017-07-22 Övernattat vid vindskyddet vid Holmsjön och på hemväg stannar jag till vid Norra Flåtgölen. Har passerat här 3-4 gånger tidigare och vad jag kan minnas så har bryggan förnyats. Rester av den gamla bryggan ligger ovanför stranden. Första gången jag passerade här var 2004. Mängden löv på dom två plaststolarna som står innan bryggan får mig att tro att ingen suttit här och njutit på kvällskvisten på ett bra tag. Efter två dar med mycket ansträngande promenader över kalhyggen och tuviga våtmarker så känner jag att en rundtur får vänta. Men jag är väldigt nyfiken på resten av både Norra och Södra Flåtgölen. Framförallt norra eftersom det finns en vik gömd bakom en rund udde en bit västerut.

Försöker hitta info om Norra Flåtgölen på Google men går bet. Till och med på namnet. Jag kan inte hitta något 'flåt'-prefix i svenskan, men på danska betyder det 'fästing'.

Det är första gången någonsin som bommen nere vid Rödberget är öppen och också första gången jag inte ser någon hemma vid dom två torpen öster om norra och södra Flåtgölarna, vid Ladukärret. Vid förra trippen hit så mötte jag en man vid torpet närmast Norra Flåtgölen då jag fick lite vatten. Jag borde åka tillbaka hit och se om någon är hemma som jag kan få veta lite mer om gölarna.

Bilder

Utsikt över gölen från södra sidan.

Utsikt över gölen från södra sidan.


Västra näckrosfyllda stranden.

Västra näckrosfyllda stranden.


Foto från Norra Flåtgölen

Foto från Norra Flåtgölen

SIDAN UPPDATERAD: 20190731