Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Norrköping
  • Sjöid: 650934-152136
  • Yta (km^2): 0,0955
  • Strandlinje (km): 1,76
  • Höjd (m): 93,7

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Waypoints i Google Earth
Grundinfo om Nedre Herrgölen för Google Earth
Waypoints för Nedre Herrgölen för Google Earth

Allmänt

Allmänt:

OM SJÖNAMNET Nedre Herrgölen hette tidigare Lilla Herrgölen. (Källa 1)

NATURVÅRD Nedre Herrgölen har behandlats mot försurning. (Källa 2)

ÖVRIGT Östgötaledens led Näkna-Mela går längs med sjöns norra sida.

Fiskeinfo

Sjön hör till Glotternsjöarnas FVO.

Det finns inga fiskerapporter på iFiske mellan 2022 och 2023 för Nedre herrgölen.

Fiskekort och info: https://www.ifiske.se/fiske-nedre-glottern-ovre-glottern-mfl.htm

Sjöspaningar

2023-06-24 Träskylten öster om Övre Herrgölen säger 'Nedre Glottern' men ingenting om att här kan man gå om man vill besöka Övre och Nedre Herrgölen. Stigen gömmer sig inne i en tät ungtallskog och lockar och suger in mig som i en dold portal till det okända. En orange markering på ett träd visar att jag är på rätt väg. Små stenbumlingar sticker upp här och där i marken och just stenbumlingar kommer att bli ett bestående intryck efter denna dags vandring. Kommer fram till en näckrosfylld vik vid sydöstra delen av Övre Herrgölen. Vid vikens ände finns en torr bäckfåra som leder upp till Övre Glottern. Tar sen farväl till leden och går upp på vägen och sen över till sjöns södra sida. Förutom lite djurstigar verkar denna sida av Övre Herrgölen vara stiglös och minde besökt.

Övre och Nedre Herrgölen ligger intill varandra åtskilda av en cirkelrund bergknalle och förbundna med en bäck. På norra sidan ser jag på kartan en led som går parallellt med Nedre Herrgölen men bergknallen sätter stopp för vidare promenad direkt mot leden. Av någon anledning har denna lite märkliga bergknalle kämpat hårt och stått emot inlandsisarnas övriga avhyvling av landskapet. Spåren ligger utspridda runt bergknallen överallt. Större och mindre block ligger utspridda på marken. Det blir lite klippblocksslalom ner mot Nedre Herrgölen. Ett stort mossklätt flyttblock gör sitt bästa för att dölja gölen men jag kan skymta det blå vattnet bakom klippblocket. En vältrampad stig passerar förbi klippblocket. Tittar upp mot bergknallens sidor och ser spåren efter inlandsisens enorma krafter som hackat, kluvit och skapat en imponerande klippblocksslänt. Jag skulle inte våga sätta min fot där men tallarna har inte tyckt likadant och klamrar sig fast mellan skrevorna för glatta livet.

Den breda bäckfåran mellan Herrgölarna är nästan uttorkad men spången över är ändå rätt välkommen. Det är ju inte alltid leder går längs med sjösidor men vid Nedre Herrgölen kan man vandra och njuta av sjösidan bredvid i stort sett hela gölens norra sida. Men badvänliga platser verkar det inte vara så gott om. Jag försöker alltid spana in om det finns klipphällar som ser lovande ut men ännu inte sett någon. Jo, på den enda lilla ön i gölen finns en bra plats nedanför ett par klippblock som dragits ner mot vattnet, men som sagt, på en ö. Men ön döljer något som jag ser först när jag rundat den norra bukten. En lång träbänk, en ännu längre superfin badbrygga och en idealisk stenhäll. Min nu rätt varma kropp ryser av förväntningar och jag skyndar på mina steg mot Granstorpsbadet som jag aldrig tidigare haft en aning om. Vandringsleden slutar vid vändplanen i slutet av Granstorpsvägen och jag ser en vältrampad bred stig ner mot vattnet. Vid slutet av stigen står en cementgrilltrumma och bortanför den kan jag ana en badflotte ute i vattnet. Verkligen vacker entré till gölen.

Badplatsen är helt underbar. I vattnet har man lagt någon form av matta och ovanpå den hällt sand. En lösning jag sett många gånger förr. Men även här har den krullat sig lite, antagligen av vattenrörelser och ev. isläggning under året. Men fortfarande är det mjuk och fin sand man har under fötterna när man klättrat ner för den korta stålbadstegen. Termometern i vattnet visar 24 grader. Simmar ut till badflotten men hittar inget enkelt sätt att ta mig upp på den så jag simmar tillbaks och avsvalnad lägger mig raklång på träbänken och bara njuter.

Nedre Herrgölen är till större delen tillgänglig då det finns mycket strandnära stigar på både norra och södra sidan. Med undantag för 300 meter stiglös väg från badet till sjöns södra sida. Men tack vare det lokala djurlivet finns det ändå en smal stig längs med vattnet så det går ändå ganska lätt att gå den vägen. Den södra viken är lite mera vild av sig. En stor björk har fallit ut i vattnet men ovanpå den nästan döda trädstammen har några nya fräscha grenar skjutit upp mot himlen.

Från södra sidan är det en enkel match att gå ända upp till den norra sidan. På kartan finns ingen vandringsled utmärkt men den som finns är ändå vältrampad. Travar på och rätt snart är jag tillbaks på norra sidan. En enkel 750 meters promenad.

Ur tillgänglighetssynpunkt kan jag varmt rekommendera ett besök hit. Börja gärna från vägen vid Glotternskogen och gå längs med Övre Herrgölen ner till Nedre Herrgölen. En 1,8 kilometers enkel vandring ner till Granstorpsbadet. Vill du bada lite till så finns det en fin häll på den norra udden vid Övre Herrgölen.

Bilder

Vy österut från Granstorpsbadet.

Vy österut från Granstorpsbadet.


Rundar en bukt och skymtar något mycket lockande denna varma dag.

Rundar en bukt och skymtar något mycket lockande denna varma dag.


Ett självklart stopp vid det inbjudande lilla Granstorpsbadet.

Ett självklart stopp vid det inbjudande lilla Granstorpsbadet.


Överallt runt sjön finns spår efter berg som trasats sönder efter istiden.

Överallt runt sjön finns spår efter berg som trasats sönder efter istiden.


En djurstig längs med den 270 meter långa stiglösa delen i väster. Från Granstorpsvägen till södra spetsen av sjön. Runt resten av sjön finns det stigar.

En djurstig längs med den 270 meter långa stiglösa delen i väster. Från Granstorpsvägen till södra spetsen av sjön. Runt resten av sjön finns det stigar.


En björk som mot alla odds skjutit ut nya små grenar i vattnet.

En björk som mot alla odds skjutit ut nya små grenar i vattnet.


Foto från Nedre Herrgölen

Foto från Nedre Herrgölen


Vy från södra spetsen av sjön.

Vy från södra spetsen av sjön.


Foto från Nedre Herrgölen

Foto från Nedre Herrgölen


Foto från Nedre Herrgölen

Foto från Nedre Herrgölen


Vit näckros.

Vit näckros.


Ängsull.

Ängsull.


Källor

Källa 1: Lantmäteriets Häradsekonomiska karta från 1868-1877.

Källa 2: Naturvärdesinventering av 75 sjöar i Norrköpings kommun, Jonas Edlund, 1996


SIDAN UPPDATERAD: 20230626