Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Norrköping
  • Sjöid: 650956-152922
  • Yta (km^2): 0,0442
  • Strandlinje (km): 0,851
  • Höjd (m): 120,1

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Waypoints i Google Earth
Grundinfo om Namnlösen för Google Earth
Waypoints för Namnlösen för Google Earth

Allmänt

NATURVÅRD Namnlösen har behandlats mot försurning.

Sjöspaningar

2020-06-24 30 sjöar i Östergötland heter 'Namnlös' och 2 'Namnlösen'. Befinner mig vid Namnlösen i Krokeks socken väster om Strömsfors. Fick ett tips av en vän om en sjö som heter Roland. Roland (och den närbelägna Holmsjön) var upptagna av badgäster denna 30-gradiga sommardag. Tittar på min gps-karta och hittar två små vattendrag nära intill men en bit från vägen, Lilla Namnlösen och Namnlösen. Den lilla var en liten oansenlig göl men dess större släkting Namnlösen visade sig vara en pärla. På håll såg jag en liten sned brygga och bakom den en sjöbod. Platsen visade sig vara sen länge obesökt, bryggan nästan fallfärdig, boden låst med ett rostigt hänglås. Allt tyder på att det var länge sedan någon var här. Mossfyllda bunkar, en lösriven skylt som varnade för hundarna, två alggröna, smutsiga stolar och ett fallfärdigt bord står framför boden.

Vattnet är brunt och svalt. Till min förvåning blir vattnet riktigt kallt en bit ut i sjön. Misstänker därför att sjön är ganska djup. Badade i Ågelsjön igår, som är avsevärt mycket större, men blev inte alls lika kall.

Fåglarna verkar inte bry sig men jag stör mig mycket på den på 2 km:s håll evigt susande och brusande E4:an. Klockan är 20:00 och den verkar outtröttligt pulsera av trafik.

Trots sina nätta 800 m:s strandlinje och lilla yta så verkar det finnas fisk här som slår, om än små.

Vill du besöka Namnlösen så finns det, förutom den gamla övergivna sommarnöjesbasen med sjöboden och bryggan, en fin häll på motsatta sidan sjön.

Mörkret faller, och till slut lugnar även E4:an ner sig så pass att jag kan höra mina egna tankar. Man borde alltid ha med sig en liten knastrig brasa att vila ögonen på, och låta tankarna vandra. Få saker skapar det där särskilda lugnet som en liten brasa utomhus. Den här kvällen vid den lilla Namnlösen, när jag ömsom vilar ögonen på brasan och ömsom på kvällspigga skräddare, och ömsom på ramen av skog runt sjön, så börjar tankarna vandra. Inget särskilt. Jag tittar på vattenspegeln och undrar om andra varelser än vi människor kan se och uppskatta sjöarnas vattenytors speglar. Jag blir ofta tagen av hur randen av skog återges upp- och nervänd i en perfekt spegelbild av sig själv i en lugn sjöyta. Framförallt tydligt kvällstid. Själva förekomsten av spegelbild måste ha funnits så länge det har funnits vattenytor, längre än det funnits ögon som låtit sig förundras av dom. Jag vet ingen annan naturlig yta som kan 'kopiera' och skapa en avbild av något intill lika tydligt. Det kan ju tyckas vara något så självklart att det är så, men jag kan inte låta bli att sugas in i en känsla av att här är något av magi som naturen trollar fram. Något, som i alla fall jag, vid närmare eftertanke inte tycker är helt enkelt att förstå, hur sjön kan skapa en perfekt, men upp- och nervänd återspegling av det rumsliga i det icke-rum som en spegelbild är.

En annan tanke smyger sig på. Om oss människors behov av att se, lyssna och läsa av, att återspegla och att återspeglas. Varför vill jag höra dig beskriva vad du upplevt? Varför vill jag se din spegelbild genom din berättelse? Och varför vill jag berätta och återspeglas? Förmodligen (men inte nödvändigtvis) är detta behov hos oss människor unikt i djurvärlden. Hemska tanke, men vi kanske till och med är dom enda i universum som tycker att det är viktigt, och har förmågan till återspegling genom 'berättelsen'. Men vad har det med sjöar att göra kan jag inte svara på. Min berättelse kanske är lika 'meningslös' och syftar inte till något särskilt, precis som den tillfälligheten att en skog kan spegla sig i en sjöyta. Något som återges bara för att det kan, inte för att det har något särskilt att säga. Precis som att en sjö finns, även om den heter Namnlösen.

Bilder

Den krumma badbryggan hägrar.

Den krumma badbryggan hägrar.


Allting lutar lite betänkligt men fungerar bra ändå.

Allting lutar lite betänkligt men fungerar bra ändå.


Blir självklart basen.

Blir självklart basen.


Har svårt att tro att detta är en parlamentsbyggnad.

Har svårt att tro att detta är en parlamentsbyggnad.


Houses of Parliament i solnedgången.

Houses of Parliament i solnedgången.


Bord för två?

Bord för två?


Hällen på motsatta sidan av sjön.

Hällen på motsatta sidan av sjön.


Foto från Namnlösen

Foto från Namnlösen


Foto från Namnlösen

Foto från Namnlösen


Foto från Namnlösen

Foto från Namnlösen


Foto från Namnlösen

Foto från Namnlösen


Förstår att någon älskade den här platsen men inte varför den övergavs. Kanske E4:ans fel?

Förstår att någon älskade den här platsen men inte varför den övergavs. Kanske E4:ans fel?


Källor

Naturvärdesinventering av 75 sjöar i Norrköpings kommun, Jonas Edlund, 1996


SIDAN UPPDATERAD: 20210826