Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Norrköping
  • Sjöid: 650621-152078
  • Strandlinje (km): 0,28

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Waypoints i Google Earth
Grundinfo om Modergölen för Google Earth
Waypoints för Modergölen för Google Earth

Citat

'Sjön fick namnet till minne av upptäcktsresanden och naturforskaren Charles Andersson.' (http://naturkartan.se/norrkoping/dvardala-rastplats-modergolen)

Sjöspaningar

2014-08-23 Äntligen Lördag, eller Göldag. Efter ett antal besök till några igenväxta gölar på sistone väntade jag mig samma sak vid Modergölen, men vilken liten pärla. Gölen är lätt att komma till med en bra led från Torshag. För den äventyrlige går det att gå fågelvägen från parkeringsplatsen över ett par fina och dramatiska bergknallar och lodräta klippväggar.

Jag gick och gissade på namnet. Alla gölars moder? En mor som besökt gölen ofta? Väl hemma ser jag i Google Earth varför. Gölen är ju hjärtformad. Men det visar sig att sjöns alternativa namn är Ngami-sjön (i Botswana) efter en forskningsresande Charles Andersson (1828-1867). Ngami Lake ligger i Bechuanaland-protektoratet. Ett f.d. engelskt kolonialområde. Men varför denna lilla anspråkslösa göl har blivit tillägnad C. Andersson är en gåta. Jag föredrar dock Modergölen med anledning av hjärtformen.

Gölen är cirka 75 x 75 m och med bara 280 meters strandlinje går det raskt att gå runt. Möter ett par med ryggsäck som berättar att dom går Dvardalaleden. Jag ser en orange och en svart markering på träden. Mannen frustar och beklagar sig över att en 20 kilos ryggsäck kanske var väl tungt. Jag frågar om dom känner till något om gölen men jag får som svar, 'nej, vi är bara ute och tränar'. Jag hittar svart hundhår vid en av träbänkarna. Löftet om 14-regn infrias redan vid 10-tiden och jag får anledning att testa mina nya regnkläder. Hit kommer jag gärna tillbaks.

Bilder

Den hjärtformade Modergölen.

Den hjärtformade Modergölen.


Flera lodräta klippväggar i området. Här med spännande terassform.

Flera lodräta klippväggar i området. Här med spännande terassform.


Rastplatsen på östsidan.

Rastplatsen på östsidan.


Som ett dinosaurieskelett.

Som ett dinosaurieskelett.


Magiska klippblock utan tvekan.

Magiska klippblock utan tvekan.


Källor

http://naturkartan.se/norrkoping/dvardala-rastplats-modergolen

http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_John_Andersson


SIDAN UPPDATERAD: 20230528