Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Söderköping
  • Sjöid: 646701-152393
  • Yta (km^2): 0,343
  • Strandlinje (km): 4,51
  • Höjd (m): 79,3

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Waypoints i Google Earth
Grundinfo om Glupen för Google Earth
Waypoints för Glupen för Google Earth

Allmänt

Glupen ligger i Östra Ryds socken ca 17 km SSV om Söderköping fågelvägen. En rätt så ensligt belägen sjö som inte har eller har haft några fastigheter i nära anslutning till sjön. De närmaste fastigheterna är Björnmossen 1 km öster om sjön, Ulvebo 1 km väster om sjön och Lenshult 2,5 km NÖ om sjön. Dessa platser finns även återgivna på den Häradsekonomiska kartan. Inga vägar tycks ha funnits till sjön under 1800-talet.

År 2005 härjade en svårsläckt markbrand vid Glupen då en hektar eldhärjades.

OM SJÖNAMNET Elof Hellquist (Se Källa 2) fick uppgift om att Glupen på båda sidorna har höga stränder. Han härledde därför namnet till fornsvenskans 'gluper' vilket ska ha betytt ’gap, svalg, bråddjup’. Samma stam som till ordet 'glupsk' från 'glupa' (att sluka).

HISTORIA

Fornlämningar: Det finns tre fornlämningar registrerade på sjöns östra sida (Källa 1).

L2008:1901 Kemisk industri

Beskrivning: Tjärdal, 15 x 13 m (VNV-ÖSÖ), bestående av en grop, 6 m diam och 0,4 m dj, omgiven av en vall, 2,5-3,5 m br och 0,1-0,3 m h. Öppning för ränna i ÖSÖ, 2,5 m l, 0,8 m br och 0,2-0,4 m dj, avslutas i en grop, 1 m diam och 0,4 m dj.

Läge: Se waypointfil.

L2009:720 Fyndplats

Beskrivning: Fyndplats för stockbåt. Enligt 1946 års inv :Ekstock, av furu5m l, 0,5-0,6 m br och 0,4 m h i den bevarade stäven. Bottnens undersida flathuggen. Båten synbarligen urholkad med något slags yxa. Den är numera delvis förstörd, sedan den för åtskilliga år sedan drogs upp på land. Den är avbruten på mitten, sidokanterna saknas liksom större delen av ena stäven. Båten funnen på 1 m djup sedan sjön sänkts ca 1,25 m. Resterna av båten lagda tillbaka i vattnet strax vid strandkanten.

Läge: Se waypointfil.

L2008:1840 Område med skogsbrukslämningar

Beskrivning: Område med kolbotten och kolarkojgrund, ca 25 x 20 m (N-S). Kolbotten är rund, 15 m diam och 0,4 m h. I mitten är en försänkning, 7,5 m diam och 0,3-0,6 m dj. Kolarkojgrunden, 0,5 m S om kolbotten, är 5 x 4,5 m (NNÖ-SSV) och 0,3-0,5 m h, bestående av en vall av jord och sten med öppning i NNÖ. Utrasad spismursrest, placerad mot jordfast stenblock i SSV, 2,5 m diam och 0,6 m h.

Läge: Se waypointfil.

Folkräkningar:

(Källa 4)

Vid Björnmossen gjordes två folkräkningar, en 1890 och en år 1900. 11 personer räknades totalt under denna tid i hushållen. 1890 fanns fem personer i hushållet och en dräng. Äldst var Karlsson, Karl Johan, f. 1844 i Ringarum Östergötlands län. Han var jordtorpare under Lenstorp. År 1900 bodde samma personer kvar vid Björnmossen.

Vid Ulvebo gjordes bara en folkräkning år 1930. Fyra hushåll är registrerade. Hushåll 1 hade två vuxna och tre barn. Äldst var Edman, Erik Valfrid, f. 1892 i Yxnerum Östergötlands län. Han var arrendator. De övriga tre familjerna bestog av en person vardera. Dessa var jordbruksarbetare.

Vid Lenshult gjordes en stor mängd folkräkningar mellan 1880-1930. Under dessa år räknades 130 personer totalt i hushållen. Lenshult var en herrgård och många av de boende var statare.

GEOLOGI Glupen ligger i ett område med till största delen Granodiorit-granit men även Tonalit-granodiorit öster om sjön. Mineraler i området är Zn, Pb, Fe, Co, Ni. (Källa 3)

Fiskeinfo

Sjön hör till 'Skiren med flera sjöars fiskeförening.'.

Fiskekort kan köpas online på https://www.ifiske.se/fiske-glupen-parsen-stora-och-lilla-mysingen-mfl.htm.

Lånebåtar finns vid samtliga sjöar för dig som betalat fiskekort. Nycklar till båtarna finns vid Lyckebo.

Du kan fiska abborre och gädda i sjöarna.

Sjöspaningar

2022-08-12 Stora delar av Glupen kantas av vass och höga svårtillgängliga branter men just här på västra sidan finns en fantastisk plats. Som den bästa balkongplats på teatern 5 meter ovanför vattenytan. På klippavsatsen finns träd som fungerar att fästa hängmattan i och plats för en campingstol. M.a.o. gott om plats och plant. Och det är bara ca 30 meter till parkeringen. 5-stjärnigt sjöhotell! Men det är en mycket stillsam föreställning på den här sjöteatern, särskilt nu på kvällen när det mojnat. Sensommarvärmen slog till ordentligt idag och det blev närmare 30 grader varmt och i morgon ska det bli ännu lite varmare. Men efter så varma dagar är den absolut bästa platsen att vara vid en sjö. Dels för att man kan svalka sig i vattnet men även för att värmen sällan blir lika tryckande.

Glupen var en av dom sjöar i Östergötland som jag valde ut under semestern för min road trip bland kommunerna i Östergötland. Jag hann inte med alla kommuner men avslutar semestern med Glupen och jag är mycket nöjd med valet av denna Söderköpingssjö. När jag väljer ut lämpliga sjöar att besöka så blir det ofta genom att plotta upp ett urval i Google Earth och sen sväva runt och zooma in på urvalet i datorn. Helst vill jag hitta lite mindre kända som kanske också är lagom stora att utforska och det gör inget om dom ligger lite ensligt. Och där passar Glupen bra in.

Jag har mött sex personer på hela dan idag vid Glupen. En bil stod parkerad när jag kom hit och den tillhörde ett par från trakten som hade vistats hela dan vid den norra delen av sjön. Jag hade varit här rätt många timmar när en väldigt liten, vit och knäpptyst båt kommer glidande söderut. Det visade sig vara paret jag sen hälsade på. Tack vare elmotorn på båten gled dom ljudlöst in till sin båtplats. Jag gick ner och hälsade och fick lite lokal info om sjön som dom hade besökt i mer än 30 år. Mannen pekade ut fiskeföreningens lånebåt och berättade att nyckeln fanns att hämta vid Lyckebo när sjön Skiren. Fick också veta att mannens fru hade fått upp en 6-kilosgädda vid ett tillfälle men att han själv mest fick mört, vilket jag kände igen mig i. Mannen berättade också att det i området funnits militära mobförråd men att detta numer var avvecklat.

Senare på kvällen dyker fyra unga män upp. Tre av dom kastar sig utan att tveka rakt ner i Glupens glupska och svalkande vatten. Den fjärde blev stående och tvekade ett tag vilket dom andra var snabba att reta honom för. Som livslång badkruka själv så kände jag med honom. Deras röster bärs vidare över Glupens vatten och studsar mot branterna på sjöns sidor. Det guppas runt och pratas om varför man flyter så bra i saltvatten och när ett visst ställe dom ska åka till stänger på kvällen.

Dom sista rosa strimmorna av moln försvinner från himlen och en mattblå, stjärnlös himmel blir kvar. Tystnaden bryts när några högljutt tutande tranor kommer in för landning på Glupens mojnade vattenyta. Med ett fras i vattnet landar dom och försvinner snabbt in mot vassen på nordvästra sidan.

Kvällen där på klippan i hängmattan var magisk minst sagt. Sjön strax nedanför och skogsbrynet på andra sidan. Inte så längt efter jag lagt mig så silar sig några små ljuspunkter genom tallkronorna på andra sidan sjön. Det ser först ut som strålkastare någonstans bortom skogsbrynet. Ljuspunkterna blir fler och fler och växer sig allt större. Lite sömnigt förstår jag först inte riktigt vad det är förrens plötsligt en bit av fullmånens skära sakta makar sig över tallkronorna. Ligger länge som hypnotiserad och följer hur fullmånen växer sig allt större och större. Otroligt mäktigt och magiskt. Som en enorm levande ljusvarelse som först lite blygt dyker upp men som sen visar sig i sin bländande helhet.

2022-08-13 Vaknar tidigt och inser att morgonen snabbt kommer att bli mycket, mycket varm så jag hastar med frukost och packar ihop allt och åker till Lyckebo. Jag har tur för en man kommer gående runt en husknut precis efter att jag parkerat. Jag frågar om lånebåten vid Glupen och berättar att jag inte hade tänkt att fiska utan fotografera Glupen och undrar om jag kan betala fiskekort så jag kan låna båten. Efter att han processat vad jag sagt en stund och samtidigt sett lite sträng ut så säger han, 'Du kan låna båten gratis'. Han skrattar när jag säger att jag först hade tänkt gå runt Glupen. Vi byter några ord och han pratar om den föregående nattens stjärnfall och att man även kunde se en satellit som skulle skjutas upp samma natt. Jag kan inte säga att jag var medveten om det eftersom jag antagligen sov som en stock då det pågick.

Glupen är en ganska hällrik sjö men att ta sig runt till fots är mycket svårt så båten kom väl till pass. Stannar till på västra sidan vid en av hällarna och hittar en gammal eldstad som någon lämnat efter sig för länge sen. En bit längre norrut finns ett par imponerande lodräta och strandnära berghällar. Dessa sätter effektivt stopp för någon som försöker gå strandnära. Pga av hettan ror jag över på östra sidan och kliver iland. Ganska nära stranden en bit upp i skogen finns en av fornlämningarna vid sjön, en fd kolarplats med grunden till en kolarkoja och ett spisröse. Det mesta är ordentligt igenväxt men tack vare några plastband med text om att detta är en kulturminnesplats så vet man var det är.

Den smala, näckrosfyllda viken på östra sidan är riktigt fin att ro igenom. Halvvägs igenom viken dyker en fantastiskt fin häll upp. Jag misstänker att det var här paret i båten hade stannat till vid och tillbringat dagen innan, och det kan jag förstå. Enkelt att parkera båten här och en flat häll inbjuder till att bada. Det finns bara en enkel eldstad på platsen vilket förvånar mig. Vid såna här platser brukar det finnas en ordentlig eldstad. Men för övrigt är det en mycket fin naturplats. Lagar mat, äter och vilar och sitter länge och väl vid strandkanten och iakttar dom små mörtarnas vardagsbestyr. Sjön verkar full av fiskliv. Dels alla småfiskarna nära strandkanten och dom regelbundna större slagen inne i vassarna får mig att tro att det här är en riktigt fin fiskesjö.

Värmen till trots går jag dom 200 metrarna norrut till den andra fornminnesmärkta platsen där det ska ha funnits en tjärdal. Strax innan platsen finns ett ganska nytt hygge. Jag letar runt länge och väl men misslyckas med att hitta några spår av platsen tyvärr. Går tillbaks och bryter upp och ror vidare mot det inre av Glupens långsmala vik. Även här finns en stor fin häll längst nedanför en större tallklädd bergkulle. Platsen ser dock inte ut att vara särskilt välbesökt. Hettan är nu rätt påfrestande och jag ror intill och längs med vikens södra strand som har en smal strimma med skugga. Skönt! Filmar och ror och tänker att någon som inte har tillgång till såna här platser eller en roddbåt att tillgå kanske kan drömma sig bort till att någon dag få njuta av en sjö som den här.

Ulvebo passerar jag med bilen vid ett flertal tillfällen och ser att det är bebott än idag. En jordbruksfastighet omgiven av uppodlad mark. Björnmossen däremot hann jag inte med men är ännu mera nyfiken på om det gamla torpet fortfarande finns kvar. Men värmen denna dag gjorde att jag la ner planerna på den 2,5 km långa promenaden från bommen på sydvästra sidan till Björnmossen. Men det ska bli av någon dag så jag får stilla min nyfikenhet i hur jordtorparna i familjen Karlsson hade det där år 1900.

Bilder

Ljudlöst glider en elmotordriven båt söderut in mot dess ...

Ljudlöst glider en elmotordriven båt söderut in mot dess ...


... väntande parkeringsplats på västra sidan av Glupen där också fiskeföreningens lånebåt finns.

... väntande parkeringsplats på västra sidan av Glupen där också fiskeföreningens lånebåt finns.


Strax bortom båtplatserna finns denna fantastiska klippavsats där jag självklart slår läger för natten ...

Strax bortom båtplatserna finns denna fantastiska klippavsats där jag självklart slår läger för natten ...


... där jag har turen att få beskåda hur fullmånen stiger upp ovanför skogsbrynet.

... där jag har turen att få beskåda hur fullmånen stiger upp ovanför skogsbrynet.


Redo för rundtur med roddbåt på morgonen. Vy från klippavsatsen och norrut.

Redo för rundtur med roddbåt på morgonen. Vy från klippavsatsen och norrut.


Vy mot Glupens sydvästra ände.

Vy mot Glupens sydvästra ände.


Vid den hällrika sjön finns det många platser där människor har stannat till och antagligen suttit och fiskat på kvällarna.

Vid den hällrika sjön finns det många platser där människor har stannat till och antagligen suttit och fiskat på kvällarna.


Klippväggarnas utlöpare längs med Glupens västra långsida.

Klippväggarnas utlöpare längs med Glupens västra långsida.


Jagar fornlämning och hittar denna plats med det övervuxna spisröset som kolarna en gång i tiden byggde.

Jagar fornlämning och hittar denna plats med det övervuxna spisröset som kolarna en gång i tiden byggde.


Vid inloppet till den långsmala viken på östra sidan finns en fin plats med eldstad.

Vid inloppet till den långsmala viken på östra sidan finns en fin plats med eldstad.


En envis stenbumling som klamrat sig fast på en häll längre in i viken på norra sidan.

En envis stenbumling som klamrat sig fast på en häll längre in i viken på norra sidan.


Algfyllda traktorspår.

Algfyllda traktorspår.


Hällarna i det inre av viken.

Hällarna i det inre av viken.


Vägen som går på södra sidan men från båtplatserna sett dyker det upp en vägbom 300 meter därifrån. Därifrån är det 2.5 km att gå upp till Björnmossen.

Vägen som går på södra sidan men från båtplatserna sett dyker det upp en vägbom 300 meter därifrån. Därifrån är det 2.5 km att gå upp till Björnmossen.


Karta vid Lyckebo som visar fiskeföreningens sjöar och var lånebåtarna finns.

Karta vid Lyckebo som visar fiskeföreningens sjöar och var lånebåtarna finns.


Källor

Källa 1: Riksantikvarieämbetets Fornsök.

Källa 2: Elof Hellquist. 'Studier öfver de svenska sjönamnen deras härledning ock historia.' 1903-1906. (Se http://runeberg.org/hesjonamn/0184.html)

Källa 3: Sveriges Geologiska Undersökning

Källa 4: Riksarkivet


SIDAN UPPDATERAD: 20240503