Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND


Mailikon   Youtubeikon   Instagramikon

  

Om projektet

Ett hobbyprojekt i monumentalformat


På förekommen anledning vill jag säga att projektet Sjödetektiven inte är ett samverkansprojekt med Östergötlands kommuner eller Länsstyrelsen i Östergötland. Den information du hittar hos Sjödetektiven är information som jag sammanställt.


Vrangsjön

Jag som kallar mig Sjödetektiven visste egentligen inte mycket om sjöar, utom det vanliga, dom är blöta och det bor fiskar i dom.

Dom flesta av oss som vuxit upp i det sjörika landet Sverige har sina minnen av sina sjöar. Från föräldrarnas försiktigt doppande av oss i dom till all lek, utflykter, bad och fisketurer. Mina egna tidigaste minnen av sjöar var då jag var sommarbarn i Småland under nio underbara somrar på en bondgård i Högaskog norr om Aneby. Varje kväll då det var väder för det sattes alla barn i bilen och vi åkte till en damm väster om Vrangsjön eller till själva Vrangsjön. Får nog erkänna att det inte alltid var det skönaste. Att skakande av köld behöva bryta vattenytan. Dom här första åren gjorde nog att badkrukan i mig satt i rätt länge. Fortfarande kan det ibland vara svårt att bestämma sig för att blöta resten av kroppen när man huttrande står upp till knäna i en sjö.

Många sjöar har det hunnit bli. Framförallt i Ångermanland, i Stockholmstrakten och dom senaste tio åren i Östergötland.

Att besöka alla sjöar i Östergötland skulle ta flera generationer, orsaka långtidssjukskrivning och förtidspension. Men jag hoppas att projektet kan leda till att öka intresset för i första hand Östergötlands sjöar men kanske även Sveriges i allmänhet. Både mitt eget och andras. Personligen så behöver jag inte klättra i några Eiffeltorn, fotografera pyramider eller se Mona Lisa 'på riktigt' för att hitta sevärdheter. Desto mer jag tar reda på sjöarna runt knuten desto mer övertygad blir jag om att dom är minst lika stora sevärdheter. Det gäller bara att låsa upp deras dolda hemligheter.

Och det är det som är själva sjöspanandets uppgift.

Hur blev jag en sjödetektiv?

Men vad var det egentligen som hände i mig när jag gick från vanlig svensk sjöturist till sjödetektiv? Ständigt på jakt efter ledtrådar om sjöarna, dess natur, geologi, historia, sägner och berättelser, fotograferande och gps-inventerande.

Julivädret 2014

För egen del är det nog en kombination av barndomens sjöbesök till nästan 40 år som bosatt i Stockholm, där ett besök till en sjö blir ett helgprojekt eller en rätt stressig historia vid någon småsjö i stans närhet. När jag flyttade till Norrköping 2005 fanns helt plötsligt 2089 sjöar på rimligt avstånd i länet. Och många av dom i det sago- och sägen-omspunna Kolmården. Jag kände att jag äntligen var nära det stora äventyret, det hemlighetsfulla och lockande Kolmården. En gammal dröm har också varit att utan oro kunna ge mig in i skogen vart som helst utan att vara rädd för att gå vilse. Jag köpte därför en handhållen gps-enhet som gör det möjligt. Bästa köp jag gjort på länge.

Under juli månad 2014 var det närmare 30 grader i tre veckor och det var helt olidligt att vara i stan. Nästan varje dag blev det då ett besök till en sjö med kamera, gps och fika. Mer än en person tyckte jag var galen som lufsade runt en sjö i närmare 30 graders värme. Och det ska väl erkännas att jag nog aldrig svettats så mycket tidigare. Men driften att upptäcka mer och mer och mer bara växte hela tiden. Sen var det ju bara att ta ett dopp och gå vidare om jag blev för varm.

Holmsjön, sjöid: 650903-151701

Varje ny sjö blev som en ny vän, men en mycket hemlighetsfull vän. En urgammal och tystlåten bekant som bara låg där, vilande med himlen i sin vattenspegel och inramad av skog, vass, vattenväxter, små torp och gårdar. Men en vän som tveklöst alltid har dörren öppen när du kommer på besök. Jag ville lära känna sjöarna mer och mer, men det verkade som om ingen egentligen berättat sjöarnas historia från ett helt förutsättningslöst perspektiv. Just så som man lär känna en ny bekant, när man vill veta så mycket som möjligt. Och då är ingen detalj ointressant. Det blev därför bara att hänga på sig ryggsäcken, ta på sig ett par bra skor och ge sig ut själv på spaning.

Och sen var det ju det där med namnen. Vem vill inte bli mer bekant med någon som heter t ex:

  • Appan
  • Degstensgölen
  • Djuparöven
  • Domedagsgölen
  • Envisegölen
  • Fläten
  • Getryggen
  • Kattfällsgölen
  • Krutstampagölen
  • Spökgölen

Helt klart bekanta med färgstark karaktär och personlighet.

En sorts bok som inte har en sista sida

Jag funderade en hel del på hur jag ville lägga upp sajten och samla och publicera information om sjöar jag besöker eller läst om. En blogg skulle inte fungera, den är enbart kronologisk, precis som Facebook. Jag ville samtidigt berätta min egen historia från mitt perspektiv där jag blandar fakta med bloggliknande inlägg. Sajten skulle också kunna uppdateras enkelt med nya upptäckter om olika sjöar. Med regelbundna intervaller så kommer jag att lägga upp den senaste tidens uppdateringar av sjöinformation jag samlat på mig. Det kan vara fysiska besök med foto, video, kml-filer eller någon bok jag läst där jag hämtat information.

Den senaste tidens sjöspaningar kommer att stå på hemsidan följt av en förteckning över dom sjöar med uppdaterad information sen senast. Varje sjö har sin egen sida där följande information kan finnas:

  • Sjöid
  • Gps-koordinat
  • Kommun
  • Yta (km^2)
  • Strandlinje (km)
  • Höjd (m)
  • Maxdjup (m)
  • Volym (m^3)
  • Google Earth-filer för platsinfo och eventuellt waypoints
  • Allmän info
  • Sjöflora
  • Sjöfauna
  • Landflora
  • Landfauna
  • Fiskeinfo
  • Källor
  • Bilder
  • Video

Du som läsare får gärna bidra med egna kunskaper om sjöarna. I inledningsskedet kommer jag inte att lägga till någon gästbok eller forum. Eventuellt en Facebook-grupp. Men då kommer projektet att förvandlas till ett community-projekt, och det kräver stora mängder tid för att skötas på ett bra sätt. Vill du bidra med något så finns en mejlknapp längst ner på sjösidorna. Jag lägger i så fall till din information och anger dig som källa (eller som anonym om du hellre vill vara det).

En varning till dig som blir sugen att sjöspana

Nedre Glottern

Jag har i den mån det varit möjligt följt sjöarnas strandlinje. Ibland är dom tillgängliga men ofta mycket, mycket bökiga att ta sig runt. Jag tillhandahåller ingen terränginfo, du ger dig ut på helt egen risk. Risk att missbedöma tiden det tar att gå runt, risk att få ordendligt med skoskav, stuka en fot, bli utan färskvatten, få fästingar. Eller kanske stöta på ett ilsket vildsvin (fast den risken är rätt liten).

OBS! Av egen erfarenhet så brukar jag dubbla strandlinjeavståndet i sjöns grundinfo. Om det står att sjön har 5 kilometers strandlinje så uppskattar jag det till en 10 kilometers promenad. På grund av allt zick-zackande i obanad terräng.

TIPS! Att gå i obanad terräng utan se efter var man sätter fötterna kan ha sina risker. Det är lätt att dra på sig en stukning. Men hur kul är det att gå i skog och mark och bara titta på sina fötter? Själv har jag börjat tillämpa nåt jag kallar för 10-stegsmetoden. Börja med att snabbt titta på den närmaste terrängen. Titta ner på fötterna och ta 10 steg i den riktning som du just valde. Lyft blicken hastigt och kolla in närmaste terräng och riktning. Titta på fötterna och ta 10 steg till. Var 30-40:e steg kan man stanna till och se sig om lite längre i omgivningen. På det här sättet kan man hålla ett ganska högt tempo utan att riskera att trampa snett.

Google Earth-filerna

Tanken med kml-filerna är att man enkelt ska kunna se var en sjö finns, antingen hemifrån på datorn eller via sin mobiltelefon. På plats vid sjön kan du snabbt se var det finns bra bad- eller fiskeplatser, särskilda sevärdheter, fornminnen och annat.

Varje sjösida kan ha två kategorier av Google Earth-filer:

  • grund-info: Visar sjöns gps-position och grunddata
  • waypoints: Visar gps-koordinater för intressepunkter jag sparat runt sjöar jag besökt.

kml-filer för Google Earth

Kml-filerna är optimerade för att användas i Google Earth. På datorn hemma behöver du installera Google Earth. Du hittar programmet här. För android och iOS finns det appar här.

När du klickar på Plats i Google Earth för en sjö så zoomas sjön in. Exempel:

Grundinfoikon för Google Earth.

Klicka på ikonen så får du upp sjöns grundinfo:

Basinfo för Google Earth.

Vill du veta mer om sjön så klickar du sen på text-ikonen så får du upp sjöns websida:

Websida för sjö i Google Earth.

Tryck på "Tillbaka till Google Earth" för att växla tillbaka till den vyn.

När du klickar på Waypoints i Google Earth för en sjö så visas dom intressepunkter som Sjödetektiven sparat. Exempel:

Waypoints för sjö i Google Earth.

Ikoner i Sjödetektivens waypoint-filer

Intressepunkterna och dess ikoner ser du nedan. Dom kan ev. komma att ändras med tiden.

Kategori Ikon
Badplats kmlikon för badplats.
Brygga kmlikon för brygga.
Båtplats kmlikon för båtplats.
Båtuthyrning kmlikon för båtuthyrning.
Bäck eller dike kmlikon för rinnande vatten. Bäck eller dike.
Bärplats kmlikon för bär.
Damm kmlikon för damm.
Eldplats kmlikon för eldplats.
Fiskeplats kmlikon för fiskeplats.
Fornminne kmlikon för annan sevärdhet.
Torp eller hus kmlikon för torp eller hus.
Karta kmlikon för karta.
Mystisk plats kmlikon för mystiska platser.
Natursevärdheter kmlikon för natursevärdheter.
Parkering kmlikon för parkering.
Rastplats kmlikon för rastplats.
Toaletter kmlikon för toaletter.
Utsikt kmlikon för utsikt.
Servering kmlikon för servering.
Tältplats kmlikon för tältplats.
Vindskydd kmlikon för vindskydd.
Svampställe kmlikon för svampställe.
Annat kmlikon för annat.