Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Finspång
  • Sjöid: 650090-148889
  • Yta (km^2): 0,0545
  • Strandlinje (km): 0,873
  • Höjd (m): 85

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Waypoints i Google Earth
Grundinfo om Strussjön för Google Earth
Waypoints för Strussjön för Google Earth

Allmänt

Allmänt: Holmen Skog Syd AB har lagfarten på sjön. Vägen hit går på snirkliga skogsvägar. Är du besökare till naturreservaten kan du bortse från Fordonstrafik förbjuden-skylten. Det finns en fin rastplats med eldstad på östra sidan av sjön. Här kan man också bada vid en liten sandstrand. Det finns även en kortare badbrygga här. Det finns även ett vindskydd på en udde söder om badplatsen.

Är du road av Geocaching så finns det även några fynd att göra vid Strussjön.

OM SJÖNAMNET Om du vet något om betydelsen av sjönamnet så får du gärna höra av dig. Jag har försökt på alla möjliga sätt men inte lyckats klura ut vad 'strus' eller 'struss' betyder. Det är säkert inte från den gamla benämningen av 'struts'.

Fornlämningar: Det finns inga registrerade fornlämningar i närheten av Strussjön. Det närmaste är några bebyggelselämningar vid Annelund 1,5 km väster om sjön. Beskrivning från Riksantikvarieämbetet: 'Bebyggelselämning 150-120 m (N-S) bestående av 4 husgrunder, varav 1 med spisröse och de 3 andra av kallmurade, avrundade stenaruppbyggda och intill 1,5 m h grunder. I områdets ytterkanter finns rester av stenmurar och inom området finns ett 10-tal, varav några större, odlingsören.'

NATURVÅRD Det finns två naturreservat vid sjön. På norra sidan ligger Strussjöskogen naturreservat och på södra sidan Stora Hjälmmossens naturreservat.

Landflora

Några av dom personer som har rapporterat in observationer på Artportalen (Källa 1) är: Tommy Tyrberg, Marika Sjödin, Per Törnquist, Olle Jonsson, Eva Siljeholm, Anki Arvidsson, Jens Johannesson

BRAKVEDSVÄXTER brakved

BÄR smultron, hallon

FETBLADSVÄXTER vanlig kärleksört

GRÄS bergsslok, sydvårbrodd

HARSYREVÄXTER harsyra

KORGBLOMMIGA VÄXTER kattfot, kärrtistel, slåtterfibbla, vanlig gråfibbla

LJUNGVÄXTER mjölon

NEJLIKVÄXTER tjärblomster

SPARRISVÄXTER ekorrbär

SVAMPAR blomkålssvamp, stenmurkla, tallticka, vitgul flugsvamp, vit flugsvamp, tallblodriska, grå tallblodriska

TRÄD vanlig gran, tall, vanlig en, rönn, klibbal, vårtbjörk, asp, sälg

TRÄJONVÄXTER skogsbräken

TÅGVÄXTER vårfryle

SVARTBRÄKENVÄXTER svartbräken

VIOLVÄXTER kärrviol

ÄRTVÄXTER gökärt

ÖRNBRÄKENVÄXTER tajgaörnbräken

Landfauna

Följande personer har rapporterat in observationer på Artportalen (Källa 1): Olle Jonsson, Eva Siljeholm, Marika Sjödin

FÅGEL morkulla, trädpiplärka

Snokar: vanlig snok

Fiskeinfo

Har tyvärr inte fått fram någon info om fiske i sjön eller angränsande sjöar. Det är en Holmen Skog Syd-sjö så eventuellt går det att fråga Holmen.

Sjöspaningar

2022-07-14 Den här torsdagsmorgonen är vi bara två gäster vid Strussjön, jag och en snok som ligger och solar på badbryggan. Efter två nätter som jag sovit ute var jag mycket sugen på ett bad. Snoken flyttade dock artigt på sig och försvann ner i vattnet. Jag fick tips om Strussjön av en bekant i Norrköping som tyckte sjön var jättefin, och det kan jag själv verkligen intyga nu efter mitt besök dit. Vägen dit från Falla var också fantastisk. Mer än 1 mil på små krokiga asfaltsvägar. Sista biten från Olskeppetorp är 2,5 km grusväg.

Sjön har en hel del att bjuda på. En liten sandstrand, en bra badbrygga och ett vindskydd med eldstad. Och har du tur och står i vattnet vid badplatsen så får du snart sällskap med småfiskar som nyfiket simmar runt fötterna på dig. Vindskyddet finns bara ett 100-tal meter ifrån badplatsen. Som vanligt utrustat med en gästbok och lite bra saker att ha. Länsstyrelsen brukar fylla på ved i ett litet vedförråd vid badplatsen. Nedanför vindskyddet finns en mycket fin häll man lätt kommer i att bada ifrån.

Strussjön ligger också granne med två fina naturreservat. Sjön är en del av Strussjöskogens naturreservat och söder om sjön finns Stora Hjälmmossens naturreservat. Strussjöskogens naturreservat är höglänt och bergigt och bitvis lite krävande att vandra igenom. Men väl värt det. Kan själv verkligen rekommendera sydvästra spetsen av Strussjöskogens naturreservat. Går du leden från Strussjön mot Lilla Stensjön så stöter du på en mycket imponerande klippbrant. I Stora Hjälmmossens naturreservat finns öppna mossar, skogsbevuxna sumpskogar och mycket gamla barrträd i nordöstra delen av reservatet.

På västra sidan av sjön finns två fina hällar. Från en av dom går det säkert bra att doppa sig.

Efter min malör med bilen veckan innan som resulterade i skrotning så trodde jag min bägare med otur var fylld, men nej då. Jag hade sovit över vid Lilla Stensjön och när jag skulle åka upp till Strussjön så fastnade framvagnen i ett par stenar vid vändplanen. Stenarna låg precis framför bilen och just där tittade jag inte innan jag åkte iväg. Tack och lov löste det sig med domkraften och jag kunde lyfta bort stenarna och åka vidare. Hastar sen iväg till mitt nästa mål på resan, Fyrsjön i Linköpings kommun. Inte mer än 5 kilometer fågelvägen men pga av alla småvägar blir det avsevärt längre. Väl där går jag en kilometer för att komma ner till Fyrsjön. Men tyvärr visar sig sjön vara igenväxt längs med strandlinjen vad jag kunde se. Bara att knata tillbaks till bilen igen. Rejält svettig och trött bestämmer jag mig för att campera där bilen står och letar upp ett par lämpliga träd att hänga upp hängmattan i. Och det är då jag inser att jag glömt hängmattestropparna vid Lilla Stensjön i Finspång. Hjälp! Vad har jag gjort för att förtjäna detta?! Uppgivet packar jag ihop och åker den långa vägen tillbaks till Norrköping. Och som om min idioti inte redan hade nått sina högsta höjder så använde jag Googleassistenten för vägledning tillbaks. Visade sig inte vara särskilt smart. Kvinnorösten föreslog vägar som inte ledde någonstans och ibland bytte hon helt plötsligt åsikt mitt i en väg och föreslog att jag skulle åka tillbaka. Det hade också börjat ösregna och vindrutetorkarna gick för fullt. Det kändes som jag hade kommit in i en skogsvägsvärld som jag aldrig skulle komma ut ifrån. Men på något sätt hittade jag till slut ut.

Oerhört skönt att vara hemma i sin soffa igen och där ville jag bara stanna kvar. Men jag känner mig själv så dagen efter ville jag inget annat än att komma ut igen. Nästa etappmål var Motala kommun men jag ägnade dagen åt att återse Strussjön, Lilla Stensjön och mina förlorade hängmattestroppar som tack och lov hängde kvar där jag hade lämnat dom.

Bilder

Informationstavla vid sjön för Stora Hjälmmossens och Strussjuskogens naturreservat.

Informationstavla vid sjön för Stora Hjälmmossens och Strussjuskogens naturreservat.


Badplatsen ligger på sjöns östra sida i direkt anslutning till parkeringen.

Badplatsen ligger på sjöns östra sida i direkt anslutning till parkeringen.


Liten men naggande god sandstrand och en bra badbrygga för både människor ...

Liten men naggande god sandstrand och en bra badbrygga för både människor ...


... och snokar. Snoken kröp dock artigt ner i vattnet när jag gick ut på bryggan.

... och snokar. Snoken kröp dock artigt ner i vattnet när jag gick ut på bryggan.


Länsstyrelsen ser till området vid badplatsen och fyller bland annat på ved. Men är det slut här så kika borta vid vindskyddet.

Länsstyrelsen ser till området vid badplatsen och fyller bland annat på ved. Men är det slut här så kika borta vid vindskyddet.


Foto från Strussjön

Foto från Strussjön


Det går att ta sig runt sjön på stigar. Här början av leden som går längs med norra sidan.

Det går att ta sig runt sjön på stigar. Här början av leden som går längs med norra sidan.


Vindskyddet på östra sidan.

Vindskyddet på östra sidan.


Och nedanför vindskyddet en idealisk platt häll där det är enkelt att bada.

Och nedanför vindskyddet en idealisk platt häll där det är enkelt att bada.


På västra sidan finns också ett antal fina hällar.

På västra sidan finns också ett antal fina hällar.


Källor

Källa 1: www.artportalen.se


SIDAN UPPDATERAD: 20220802