Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Linköping
  • Sjöid: 650087-148743
  • Yta (km^2): 0,257
  • Strandlinje (km): 3,18
  • Höjd (m): 76,8

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Waypoints i Google Earth
Grundinfo om Stensjön för Google Earth
Waypoints för Stensjön för Google Earth

Allmänt

Enligt SMHI är Stensjön och Lilla Stensjön en och samma sjö men de hör till två olika kommuner. Lilla Stensjön ligger i Finspångs kommun och Stensjön i Linköpings. Dessa sjödelar har också olika ägare.

HISTORIA

Fornlämningar: I sjöns närhet finns endast en registrerad fornlämning. Det är L2012:8709 Lägenhetsbebyggelse. Beskrivning av lämning

Beskrivning: Bebyggelselämning 150-120 m (N-S) bestående av 4 husgrunder, varav 1 med spisröse och de 3 andra av kallmurade, avrundade stenaruppbyggda och intill 1,5 m h grunder. I områdets ytterkanter finns rester av stenmurar och inom området finns ett 10-tal, varav några större, odlingsören. (Källa 1)

Platsen är benämnd Annelund på Lantmäteriets karta men några fastigheter syns inte till idag på platsen. (se waypointfil för denna plats.)

Folkräkningar: (Källa 3) Vid Stensjötorp gjordes 5 folkräkningar mellan 1880-1930. 32 personer räknades totalt i hushållen. Särskilt att notera är att Andersson, Axel Isak (född 1859) bodde vid Stensjötorp under hela perioden 1880-1930. Återger nedan några detaljer för respektive folkräkningsår.

1880: Fyra personer i hushållet. Två barn och två vuxna. Äldst var Jonsson, Anders Magnus (född 1814). Anders Magnus var torpare.

1890: Fem personer i hushållet. Tre barn och två vuxna. Äldst var Jonsdotter, Stina Kajsa (född 1821). Nu är Andersson, Axel Isak torparen vid Stensjötorp.

1900: Nio personer i hushållet. Sex barn och tre vuxna. Äldst var Jonsdotter, Stina Kajsa (född 1821). Andersson, Axel Isak är fortfarande torparen vid Stensjötorp.

1910: Nio personer i hushållet. Sju barn och två vuxna. Äldst var Andersson, Axel Isak (född 1859). Andersson, Axel Isak är fortfarande torparen vid Stensjötorp.

1930: Fem personer i hushållet. Fem vuxna. Äldst var Andersson, Axel Isak (född 1859). Andersson, Axel Isak är nu arrendator vid Stensjötorp med skogsarbete som bisyssla.

Landfauna

FÅGEL En stor mängd fågel har observerats vis Stensjön mellan åren 2000-2022. (Källa 2)

Samtliga observerade arter: blåmes, bofink, domherre, dubbeltrast, gräsand, grönsiska, gärdsmyg, gök, järpe, kattuggla, knipa, korp, kungsfågel, mindre korsnäbb, morkulla, nötskrika, ormvråk, rödhake, spillkråka, storlom, svartmes, sångsvan, sädesärla, talltita, taltrast, tjäder, tofsmes, trana, trädkrypare, törnskata.

Hotade eller nära hotade arter: talltita, järpe och spillkråka. Trots att talltitan är en nära hotad art så har den observerats vid Stensjön hela sex gånger mellan åren 2008-2021.

Fiskeinfo

Enligt fastighetsägaren vid Stensjötorp så ska det gå att köpa fiskekort till sjön men några närmare detaljer visste han inte. Eventuellt kan man höra efter med Slottstornet AB som säljer fiskekort till flera av sjöarna i Stjärnorp. Kolla på https://www.ifiske.se/fiske-slottstornet-vildmarksfiske.htm.

I sjön ska finnas gädda, abborre, brax och mört.

Sjöspaningar

2022-07-12 Makalöst fint väder på mitt första stopp på min road trip bland östgötska sjöar. Fick tips av en bekant om Strussjön i Finspång och det är där jag (nästan) är just nu. Hela landskapet och vägarna hit utstrålar 'vildmark'. Som hemmahörande i Norrköping så är det sällsynt att man inte hör bilar från dom stora vägarna men här slipper man det. Med 'nästan' vid Strussjön så menar jag Stensjön och då närmare bestämt Lilla Stensjön som är en mindre avsnörpt del från Stensjön. Även om vägen till Strussjön är lång och kringelkrokig så har den blivit mycket populär. Jag valde istället att reka nattläger vid Lilla Stensjön som ligger ett stycke väster om Strussjön och det ångrar jag verkligen inte.

Jag bara älskar småsjöar. Inget fel på dom stora heller men just den isolerade, av skog inramade lilla sjön känns så trygg och välkomnande. Nordöst om Lilla Stensjön finns en hög brant och där uppe går en led in i Strussjöskogens naturreservat. Men går du ner till vattnet så finns en jättefin strandnära plats att ta ett dopp vid eller varför inte över natta? Jag rekommenderar hängmatta och kan du kosta på dig så vill jag tipsa om ett Haven Tent. Man har sol hela eftermiddan och kvällen på platsen nedanför branten och på östra sidan av Lilla Stensjön. När jag kom hit kl 10 så började solen nå den här platsen och nu är klockan 18 och det är säkert sol två timmar till. Platsen är nog den mest lämpliga att rasta vid och du får garanterat vara ifred.

Att Lilla Stensjön har 'sten' i namnet är ingen tillfällighet. Här har det gått vilt till pga av inlandsisen. Det finns en stor mängd flyttblock där den norra branten är den mest dramatiska. Otroligt spännande och variationsrik terräng. Men det utgör också ett hinder för att enkelt kunna ta sig runt sjön. Jag gav upp försöket på södra sidan. Det var alldeles för brant.

Just här finns ingen eldplats men det finns en på östra sidan och ett par stycken på norra sidan av Stensjön (den större delen av Stensjön väster om Lilla Stensjön). Vid eldplatsen på östra sidan har någon byggt ett vindskydd mot vinden precis intill denna.

Det finns inga fastigheter vid Lilla Stensjön men en väg slutar på sydöstra sidan och alldeles intill ligger ett antal smått försummade båtar.

Men nu är frågan om jag kan få upp en och annan abborre att äta till kantarellerna jag hittade. Jag gör ett försök.

2022-07-13 Nej, några abborrar blev det inte vid Lilla Stensjön. Kantarellerna fick åka ner i pastan istället. Sov mycket bra (igen) i mitt Haven Tent. Som nybliven ägare av en dito så är jag lite nyförälskad i den och tar minsta tillfälle i akt att lata mig i den.

Från mitt läger på östra sidan av Lilla Stensjön är det bara 300 meter till Stensjön. Jag gick längs med den norra sidan först. Redan i början av vandringen så fastnade jag vid ett jättelikt plockepinn av bäverfällda små björkar. Precis bortanför min lägerplats. Innan jag nämner Stensjön så måste jag tipsa om den fantastiska klippblocksbranten vid västra gränsen av Strussjöskogens naturreservat. Det är sällan man ser så stora spår efter inlandsisen. De enorma klippblocken ser ut att när som helst kunna släppa taget och rulla nerför slänten men dom har säkert stöttat varandra i tusentals år. Väl värt ett besök.

Vid det lilla näset som skiljer Stensjön från Lilla Stensjön så finns det en bäverhydda på norra sidan.

Stensjön är i stort sett stiglös men norra sidan är ändå rätt enkel att vandra längs med. Rätt snart ser jag en liten brygga innan man kommer fram till viken med det lustiga namnet Trestubbeviken. Bryggan ser ut att höra till en lite småhemlig rastplats. Inga stigar leder dit så det besöks sannolikt med båt. Det finns ett par plaststolar och ett bord, en plastlåda med diverse bra saker att ha. Ett kastspö står lutat mot ett träd. Strax intill ligger också några kräftburar. Intill vattnet finns också en enkel bänk och en eldstad. Dom tre stubbarna i Trestubbeviken ser jag ingen skymt av men viken är väldigt vacker att vandra längs med.

När viken är rundad ser jag ytterligare en rastplats. Först ser jag ett par plaststolar och dom är så lika dom på första rastplatsen att jag först tror att det är den. Stolarna står travade på en trätrall. Där finns också en liten praktisk ståltunna med grillgaller i. Nära vattnet finns en träbänk och under sitsen har någon tryckt in en schampooflaska.

Jag tar den vältrampade stigen upp till Stensjötorp. Ett mycket vackert och välskött torp och tomt. Jag ser ryggtavlan på en man vid farstukvisten precis innan han försvinner in i huset. Jag går dit och upp till den öppna dörren och hojtar 'Hallå!' och får genast ett 'Hallå!' tillbaks och mannen kommer ut. Det visar sig vara ägaren som har en lång historia vid Stensjötorp. Jag frågar om han har lite dricksvatten han kan avvara och snabbt kommer en dunk fram med ljuvligt läskande vatten. Efter att ha druckit filtrerat sjövatten ett par dar så var det mycket välkommet. Han berättar att han och hans familj började hyra stället på 1960-talet. När Assi domän ägde skogen så sålde dom senare ut alla torpen. Då köpte hans far huset. Han berättar att år 1900 bodde en familj i torpet. Dom hade 9 barn varav 8 var döttrar. På 1980-talet kom en av dessa döttrar på besök till Stensjötorp. Enligt mannen är det nu Boxholms skog som äger skogen och sjön. Det ska gå att köpa fiskekort. Men vägen är bommad och det är 3 km att gå till sjön. Jag frågar om fisket och enligt mannen har det blivit mycket sämre. Förr kunde dom få riktiga bjässar. Det ska finnas gädda, abborre, brax och mört i sjön. Pga av det mörka vattnet så berättar mannen att abborrarna är nästa svarta. Vi skiljs åt och jag går därifrån upprymd över att ha fått möta en person med en lång historia vid sjön.

Strax nedanför torpet finns ett troligt fornminne, en branddamm. Säkert tänkt att användas vid händelse av brand och för att enkelt kunna hämta vatten. Efter en bit på vägen dyker en vägskylt upp. Vägen har det lite kusliga namnet Varggrytevägen. Och just nu sommaren 2022 kan det ju faktiskt stämma. Östergötland hade ett vargrevir 2021 vid sjön Långbogen 3 km väster om Stensjön. Men där har dom hållit till sedan 2018 och några övriga revir i Östergötland har man inte funnit. Det senaste om dessa vargar är att en tik som kom från Östergötland sköts i Skåne under juli månad. Varggrytevägen slutar i alla fall vid en vändplan. Strax ovanför vändplanen finns en plats med namnet Varggrytemon. Så varg har funnits i området. Vägen mot vändplanen går precis bredvid Stensjön längs med Mörka viken.

Vid vändplanen går jag upp på höjden eftersom resten av vägen längs med Stensjön är för brant att gå längs med. Hastar istället tillbaks till min lilla lägerplats vid Lilla Stensjön och kastar i mig mat, hungrig som en varg.

Bilder

Stensjön gör verkligen skäl för sitt namn. Stora och små bumlingar ligger både i sjön ...

Stensjön gör verkligen skäl för sitt namn. Stora och små bumlingar ligger både i sjön ...


...

...


...

...


... och fyller slänterna. Framför allt vid Lilla Stensjön.

... och fyller slänterna. Framför allt vid Lilla Stensjön.


Foto från Stensjön

Foto från Stensjön


Mitt nattläger vid Lilla Stensjön.

Mitt nattläger vid Lilla Stensjön.


Rester efter gamla kolningsanläggningar är bland dom vanligaste fornlämningarna i Östergötland. Här har man satt upp en informationsskylt om arbetet vid dessa förr i tiden.

Rester efter gamla kolningsanläggningar är bland dom vanligaste fornlämningarna i Östergötland. Här har man satt upp en informationsskylt om arbetet vid dessa förr i tiden.


Stensjön är inte ledad utan man får lita till djurstigarna på många platser längs med sjön.

Stensjön är inte ledad utan man får lita till djurstigarna på många platser längs med sjön.


Apropå djur så är spåren efter bävern mycket tydlig vid sjön. Här en bäverhydda precis vid näset mellan Lilla Stensjön och Stensjön.

Apropå djur så är spåren efter bävern mycket tydlig vid sjön. Här en bäverhydda precis vid näset mellan Lilla Stensjön och Stensjön.


Vy från östra sidan vid Lilla Stensjön västerut mot näset.

Vy från östra sidan vid Lilla Stensjön västerut mot näset.


Här har någon anlagt en liten eldplats och skyddat den från vinden från sjön med ett praktiskt vindskydd.

Här har någon anlagt en liten eldplats och skyddat den från vinden från sjön med ett praktiskt vindskydd.


Går man längs med norra sidan så stöter man på två rastplatser. Denna strax öster om Trestubbeviken. Den andra finns nedanför Stensjötorp.

Går man längs med norra sidan så stöter man på två rastplatser. Denna strax öster om Trestubbeviken. Den andra finns nedanför Stensjötorp.


Ännu en av dessa märkliga anlagda fyrkanter. Vid ovan nämnda rastplats. Min gissning är att man kan odla mask i dessa för fiskets skull genom att anordna en kompostplats på marken.

Ännu en av dessa märkliga anlagda fyrkanter. Vid ovan nämnda rastplats. Min gissning är att man kan odla mask i dessa för fiskets skull genom att anordna en kompostplats på marken.


Trestubbeviken.

Trestubbeviken.


Den enda fastigheten nära sjön är Stensjötorp. Använt av nuvarande fastighetsägaren sedan 1960-talet.

Den enda fastigheten nära sjön är Stensjötorp. Använt av nuvarande fastighetsägaren sedan 1960-talet.


'Grishuset' vid Stensjötorp.

'Grishuset' vid Stensjötorp.


Vid Stensjöns västra spets dyker denna skylt upp ...

Vid Stensjöns västra spets dyker denna skylt upp ...


... och strax nedanför denna anlagda lilla damm.

... och strax nedanför denna anlagda lilla damm.


Vägskylten som pekar mot vägen som går längs med södra sidan och slutar vid halva sjön ungefär.

Vägskylten som pekar mot vägen som går längs med södra sidan och slutar vid halva sjön ungefär.


Varggrytevägen som går längs med Mörka viken.

Varggrytevägen som går längs med Mörka viken.


Källor

Källa 1: Riksantikvariämbetets Fornsök.

Källa 2: Artportalen.

Källa 3: Riksarkivet.


SIDAN UPPDATERAD: 20230712