Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Norrköping
  • Sjöid: 650806-152151
  • Yta (km^2): 0,201
  • Strandlinje (km): 3,15
  • Höjd (m): 94,3

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Waypoints i Google Earth
Grundinfo om Råsjön för Google Earth
Waypoints för Råsjön för Google Earth

Allmänt

Holmen Skog har lagfarten på Råsjön 2021. Den etapp som passerar Råsjön på Östgötaleden är Graversfors-Mela som är 5,3 km lång.

OM SJÖNAMNET Det är den enda sjön i Östergötland som heter Råsjön. Det troliga ursprunget till namnet torde vara från 'rågång', m.a.o. en gräns. På den Häradsekonomiska kartan från 1868-1877 finns en gränslinje dragen mitt i sjön i syd-nordlig riktning.

HISTORIA Ett fornminne finns registrerat vid Råsjöbäckens mynning på södra sidan. En fördämningsmur med kallmurade stenblock.

1800-tal: På den Häradsekonomiska kartan från 1868-1877 är namnet på sjön detsamma. Närmaste bebyggelse är vid Sten 800 m västerut, dagens Stens hus. Inga vägar finns markerade till sjön. Vid dagens Södra Granstorp finns på den här tiden ingen bebyggelse. Vid Graversfors fanns det järnvägsstation.

KARAKTÄRISTIKA Flikig, oligotrof skogssjö med höga naturvärden. Viktig rekreationsmiljö.

GEOLOGI Berggrunden i det lilla tillrinningsområdet utgörs av graversforsgranit.

NATURVÅRD Råsjön har behandlats mot försurning.

Sjöflora

Säv, bladvass, sjöfräken och flaskstarr.

Landfauna

FÅGEL Storlom, gräsand, fiskgjuse och lövsångare.

INSEKTER I skogsområdet mellan Råsjön och Nedre Glottern finns de ovanliga skalbaggarna bronshjon Callidium coriaceum, grön aspvedbock Saperda perforata, stekelbock Necydalis major, asppraktbagge Poecilonota variolosa och granbarkgnagare Microbregma emarginata. (källa 2)

Fiskeinfo

Sjön hör till Glotternsjöarnas FVO.

Här kan du fiska: Gädda, abborre, vitfisk, lake.

Fiskekort och info: Kan köpas från https://www.ifiske.se/fiske-nedre-glottern-ovre-glottern-mfl.htm.

Sjöspaningar

2021-04-18 Det är en bit att gå för att komma till Råsjön. Jag valde att stanna vid Norra Granstorp där Östgötaleden börjar. Kanske inte det bästa beslutet eftersom det är mycket brant väg uppför innan det planar ut. Cirka 800 meter fågelvägen. Det är enskild väg (Råsjövägen) vid Södra Granstorp. Bäst är nog att åka bakvägen, via vägen till Övre Glottern. Men jag fick i alla fall motion. Genar där stigen delar sig och en mindre stig leder i riktning mot sjön. Stöter plötsligt på ett större tälthembygge bestående av presenningar uppstagade med plankor. En lite hemlig camparbas verkar det som. Finns en liten ruffig eldstad och några stockar som bänkar. Stigen går sen nerför och till Råsjövägen som man går längs med till Råsjöns södra spets. En liten ynka, upp- och nervänd plastbåt är allt som finns i båtväg vid sjön. Inga bryggor, ingen bebyggelse, annat än den fornminnesmärkta dammen vid bäcken på södra sidan. Sjön har bara 3 km:s strandlinje men är mycket varierad med sina många vikar och krumbukter, sina plötsliga klippväggar och branter. Riktigt spännande sjö.

Mitt i sjön finns en 240 m lång landtunga som skjuter ut från södra sidan. Jag går längst ut och sätter mig och fikar. Det är full fart på änderna. En hona flyr skrikande från två kärlekskranka hanar. Ser många änder som flyger kors och tvärs över sjön. Det är även full fart på lövsångarhanarna som som vanligt har sina sångdueller sittande i var sitt revir. Finns spår efter bäver också.

Östgötalenden tar mig sen till den enda fornminnesmärkta platsen, en fördämningsmur med stora kallmurade stenar. Ligger vid Råsjöbäckens mynning på södra sidan.

Fortsätter på östra sidan längs med Östgötaleden. Plötsligt svänger leden av in mot Glotternskogens naturreservat. Jag svänger istället vänster längs med en mindre stig som turligt nog leder till en helt fantastisk plats vid sjöns östra ände. Här finns en jättefin bad- eller fiskehäll, en hembyggd eldplats, en kokkärlsställning och bra träd för att hänga en hängmatta i. Med lite god vilja går det säkert att tälta där också. Platsen är väl dold och jag upptäcker den först när jag är nästan ända framme vid sjön. Den enda rastplatsen jag sett hittills vid sjön, men det kan ju finnas på norra sidan.

Det mest framträdande ljudet vid sjön är lövsångarnas oavbrutna sångkamper. Om en sjunger så måste en annan hane höja rösten från sitt revir. Just lövsångare har jag en speciell relation till. Fick förmånen att besöka Tovetorps forskningsstation på 1990-talet där jag studerade Nagra-inspelningar i forskningssyfte. Fick t.o.m. hålla i en fångad lövsångare som skulle märkas. Fågeln satte igång att sjunga när jag höll den i handen. Man förstår inte kraften i det lilla djurets strupe och kropp förrens man hållit fågeln i sin hand. En närmast övernaturlig upplevelse.

2021-04-30 Valborg och riktigt fint väder. Den här dagen fattar jag det klokare beslutet att åka bakvägen och stanna till vid Bengtgölen. Härifrånär det bara 500 meter ner till rastplatsen på nordöstra sidan. Det enda stället med en lite bättre eldplats runt sjön. Packar om till en mindre ryggsäck och gömmer undan resten och fortsätter längs med norra sidan. Hela sjön har riktigt fin strandlinje men just norra sidan är nog mest spännande. Den skyddade viken innan Råsjö tärna är jättefin. När man är längst in i viken är det bara 80 m upp till Råsjö tärna. Bäcken mellan denna och Råsjön är välfylld och djupt försänkt i angränsande mark. Men lätt att ta sig över. Ganska plant ställe så här kan man nog stanna till men i vattnet vid stranden av Råsjön är mest gammal död ved och vass. Det bär rätt snart uppför och på norra sidan av viken höjer sig berget rätt tvärt. Drygt 15-20 meter över vattenlinjen har man en fantastiskt fin vy över viken och det finns många bra ställen att sätta sig på.

I ett skogsparti strax efter åker bandspelaren fram. En av skogens bästa improvisatörer håller till där, rödhaken. Jämfört med många andra fåglars mer monotona teman så är rödhakens rena jazzmusiken. Helt underbar fågel att lyssna på. Men det blir även lite talgoxar, lövsångare och till sist, turligt nog, fiskgjusen, som tydligen häckar nu vid Råsjön.

Innan man tar sig an den lite besvärligare västra långsidan så kan man gå 250 meter på en gammal skogstraktorväg. Vid slutet av den har nån lämnat ett ganska fult presenningsvindskydd efter sig. Sen bär det av uppåt i obanad terräng. Det enda som finns är några smalspåriga djurstigar. Men någon har i alla fall lämnat efter sig en enkel eldstad på en plats. Den sista biten innan jag kommer fram till grusvägen igen så blir det till att klättra uppför en hög, lavklädd bergssida.

1,5 timme tar det mig från att jag börjar gå tills jag är tillbaks vid rastplatsen och får äta lunch. Med undantag för en person med hund jag såg vid Bengtgölen så möter jag inte någon annan under hela besöket denna Valborg till Råsjön. Bara rödhakar, talgoxar, lövsångare, gräsänder och fiskgjusar.

2022-07-09 Denna sjöspaning handlar inte så mycket om Råsjön utan mer om tillfälligheterna som gjorde att jag hamnade här igen den 9 juli.

Min första semestervecka har gått och den blev minst sagt minnesrik, men inte enligt plan. Den 3 juli var jag resklar och gav mig iväg med bilen mot Finspång och Sonstorp. Där tog det tvärstopp. Jag ställer mig på en gård, kliver ur och går fram till några damer för att fråga om vägen till Bredsjön. När jag vänder mig om är bilen som borttrollad. Jag går runt en lagårdsknut och då ser jag bilen. 30 m ner har den stannat med baken ordentligt intryckt i en husgavel. Jag hade glömt växeln i neutralen och då hade den på eget bevåg gett sig nerför backen. Helt förkrossad! Hur är det möjligt att jag kan ha sån otur på min första semesterdag? När jag går ner och ser bilens baksida så är den helt förstörd. Fönstret krossat och baklucka och kofångare intryckta. Jag lyckas köra upp bilen en bit och stannar. Damerna kommer ner och hjälper mig att städa upp krossat glas. Jag berättar att det är min första semesterdag och jag har svårt att hålla gråten tillbaka.

- 'Känner du Jesus?', frågar en av damerna.

- 'Nej inte vad jag vet', svarar jag och undrar om jag förstått hennes fråga rätt. Hela situationen var så absurd och jag var väl i lite av ett chocktillstånd.

- 'Det kan vara bra att be honom om stöd och hjälp i såna här situationer.', svarar hon i all välmening och fortsätter, '- Vi kan be en bön för dig'.

Jag lyckades köra hem bilen och tömma den på allt innehåll. Dagen efter skrotade jag bilen. Ingen idé att laga. Men nu äntligen en vecka senare sitter jag vid Råsjön och kontemplerar över vad som hänt. Jagade rätt på en ny och ganska småskruttig liten bil som nu tagit mig hit.

Så glad att jag valde just Råsjön på min första sjöresa efter olyckan. Som för två år sedan så möter jag storlommarna vid sjön. Först ser jag en men dagen efter lyckas jag skrämma upp ett par som låg invid en strandkant och sov. Härligt att se att dom väljer att häcka vid Råsjön. Även denna kväll får jag se en fiskgjuse som gör en majestätisk sväng ovanför sjön alldeles framför mig.

Som vid mina tidigare besök vid Råsjön så är det rätt folktomt. Men när jag ligger och latar mig i min hängmatta så hör jag ett plötsligt stort plums. 'Det var en stor gädda', tänker jag och vänder mig om. Nej, ingen gädda men däremot en ensam ung man som visar det sig utforskar Råsjön för första gången. '- Och då har jag ändå bott i Norrköping i nästan 30 år', säger han och kan inte förstå att han missat att besöka denna vackra sjö. Jag blir glad för hans skull att han valt att utforska Råsjön. Jag talar om för honom att det tog mig 1,5 timme att vandra runt sjön tidigare och att han kan fortsätta sin vandring längs med norra sidan och västerut. Tipsar om den fina utsikten på nordöstra sidan.

Nu väntar jag på att den nya bilen ska bli servad, sen packar jag (igen), och ger mig förhoppningsvis av lite längre ut bland dom Östgötska sjöarna.

Bilder

9 juli 2022. Efter en veckas bilproblem kom jag äntligen ut och fick en bedövande vacker kväll vid Råsjön.

9 juli 2022. Efter en veckas bilproblem kom jag äntligen ut och fick en bedövande vacker kväll vid Råsjön.


9 juli 2022. Satt länge och väl vid brasan och tittade på den dramatiskt omväxlande kvällshimlen.

9 juli 2022. Satt länge och väl vid brasan och tittade på den dramatiskt omväxlande kvällshimlen.


9 juli 2022. Kan du se mitt nattläger? Jag är så så nöjd med min Haven tent-investering i år.

9 juli 2022. Kan du se mitt nattläger? Jag är så så nöjd med min Haven tent-investering i år.


9 juli 2022. Jag har börjat spara undan foton på praktiska rastplatslösningar. Här en tripod och en uppknuten liten vedkubbe.

9 juli 2022. Jag har börjat spara undan foton på praktiska rastplatslösningar. Här en tripod och en uppknuten liten vedkubbe.


9 juli 2022. Och finns det inga bänkar är det här en suverän lösning.

9 juli 2022. Och finns det inga bänkar är det här en suverän lösning.


9 juli 2022. Men vad är detta? Mosskonst?

9 juli 2022. Men vad är detta? Mosskonst?


18 april 2021. Östgötaleden uppför branten vid Norra Granstorp.

18 april 2021. Östgötaleden uppför branten vid Norra Granstorp.


18 april 2021. Den hemliga hembyggda basen.

18 april 2021. Den hemliga hembyggda basen.


18 april 2021. Första synen av Råsjön och den enda båten vid sjön.

18 april 2021. Första synen av Råsjön och den enda båten vid sjön.


18 april 2021. Spetsen av den 240 m långa landtungan som skjuter ut mitt i sjön på södra sidan.

18 april 2021. Spetsen av den 240 m långa landtungan som skjuter ut mitt i sjön på södra sidan.


18 april 2021. Den fornminnesmärkta kallmurade fördämningen vid Råsjöbäcken.

18 april 2021. Den fornminnesmärkta kallmurade fördämningen vid Råsjöbäcken.


18 april 2021. Den fina (inofficiella) rastplatsen på östra sidan.

18 april 2021. Den fina (inofficiella) rastplatsen på östra sidan.


18 april 2021. Hällen nedanför ovanstående rastplats.

18 april 2021. Hällen nedanför ovanstående rastplats.


18 april 2021. Den insnörpta viken på nordöstra sidan. Här går en bäck upp till det mindre vattendraget Råsjö tärna.

18 april 2021. Den insnörpta viken på nordöstra sidan. Här går en bäck upp till det mindre vattendraget Råsjö tärna.


30 april 2021. Längs med den nordligaste viken i sjön börjar berget att resa sig.

30 april 2021. Längs med den nordligaste viken i sjön börjar berget att resa sig.


30 april 2021. Och när man är längst norrut får man den bästa utsikten.

30 april 2021. Och när man är längst norrut får man den bästa utsikten.


30 april 2021.

30 april 2021.


30 april 2021.

30 april 2021.


30 april 2021. Innan man når den klart mer ogästvänliga västra delen så får man i alla fall gå längs med denna gamla skogstraktorväg.

30 april 2021. Innan man når den klart mer ogästvänliga västra delen så får man i alla fall gå längs med denna gamla skogstraktorväg.


30 april 2021.

30 april 2021.


30 april 2021.

30 april 2021.


30 april 2021. Som sagt var så blir det rätt brant och obanad terräng längs hela västra delen av sjön innan man kommer fram till grusvägen.

30 april 2021. Som sagt var så blir det rätt brant och obanad terräng längs hela västra delen av sjön innan man kommer fram till grusvägen.


30 april 2021. Avslutar besöket med en god lunch.

30 april 2021. Avslutar besöket med en god lunch.


Filmer


En liten kort film från Råsjön utan prat (annat än fåglarna då).


Källor

Källa 1: Naturvärdesinventering av 75 sjöar i Norrköpings kommun, Jonas Edlund, 1996

Källa 2: Skötselplan Glotternskogens naturreservat. Norrköpings kommun. 2013.


SIDAN UPPDATERAD: 20230712