Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Norrköping
  • Sjöid: 651717-152411
  • Yta (km^2): 0,0688
  • Strandlinje (km): 1,22
  • Höjd (m): 72,3

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Waypoints i Google Earth
Grundinfo om Lilla Kosjön för Google Earth
Waypoints för Lilla Kosjön för Google Earth

Allmänt

OM SJÖNAMNET På den häradsekonomiska kartan från 1800-talet så är sjön namnlös och den större sjön norr om Lilla Kosjön hette bara Kosjön.

HISTORIA Ingen bebyggelse har funnits intill Lilla Kosjön. Det närmaste är Kosjöhult ca 400 m NNÖ öm sjön. Kosjöhult var en större gård. Bäcksveden drygt 500 m öster om sjöns norra spets och Bastroten 460 m SÖ om sjön har beteckningarna Hp vilket jag inte lyckats ta reda på vad det står för. Jakobsdal 300 m S om sjön var en backstuga. Vid alla dessa platser finns det fastigheter kvar än idag 2023. Enligt den Häradsekonomiska kartan sträckte sig Kosjöhults odlingsmark dock ända ner till Lilla Kosjön.

NATURVÅRD Lilla Kosjön har behandlats mot försurning. (Källa 2) En övervakningsstation för kalkuppföljning fanns vid sjön mellan 1985-2005. (Källa 6)

GEOLOGI Berggrunden utgörs av kvarts-fältspat-glimmersammansättning i området. Data om mineraler saknas. (Källa 1).

Landflora

Det finns bara två registrerade florainventeringar på Artportalen. En från 2023 och en från 2015.

KORGBLOMMIGA VÄXTER Hieracium ruberulum. Observerad på nordöstra sidan 2023. Vanlig i Östergötland med 140 registrerade observationer på Artportalen. (Källa 3)

SVAMPAR Inventerat 2015 av Dan Olofsson på södra sidan av sjön. De svampar some noterades var: Aspnästing, Stornästing, Björkdyna, Plattdyna, Fläckig bitterskivling, Gultrådsskinn, Kantarell, Eldticka, Violticka, Zonticka, Grönkremla, Raggskinn, Hornrost, Vargmjölk. (Källa 3).

De flesta av dessa svampar är trädsvampar med undantag för kantarell och grönkremla. Vargmjölk är intressant. Sofia Lundell skriver om den på artsidan.se. (Källa 4) Förutom det vackra namnet så är detta en slemsvamp och därmed inte släkt med svampar, trots sitt namn, utan mer släkt med djuren. Enligt Sofia så klassificerar zoologerna slemsvamparna som amöbor. Slemsvampens livscykel genomgår fyra stadier och enligt Sofia så är det i det tredje stadiet (Plasmodium) beteendet är mest djurlikt. Det är i detta stadie som slemsvamparna kan förflytta sig med en glidhastighet på 1-2 cm om dagen. Och det är här dom äter upp sig. (Källa 5) Så har man gott om tid och tålamod kan man iaktta slemsvampens långsamma födovandring.



Fiskeinfo

Denna sjö som ingår i Simonstorps FVF ligger norr om Norrköping. Här ingår även sjöarna, Fläten, Myckelmossasjön, Bolen, Aborregölen, Stora Kosjön, Svängbågen, Ämten, Skärgölen

I sjöarna kan du fiska: Abborre, gädda, mört och braxen

Aborregölen är en Put- and takefiskesjö där man kan fiska regnbåge.

Fiskekort kan köpas via ifiske här: https://www.ifiske.se/fiske-svangbagen-flaten-abborregolen-m-fl-vatten.htm

Sjöspaningar

2023-09-22 Svänger du av strax söder om Simonstorp så har du cirka 3,5 kilometers vacker och kuperad grusväg att åka fram till Lilla Kosjön, längs med Svängbågens norra strand. Sjön ligger vägnära och du har en parkeringsplats intill östra sidan, uppe på en slänt. Ganska brant ner till sjön men det finns en liten stig och lite småträd att hålla sig i om du är modig nog att ta dig ner den vägen. Lilla Kosjön bjuder inte på en enkel promenad runt sjön på någon led, det är i princip stiglöst runt om. Mitt tips är att gå ner till södra änden av sjön och sen gå cirka 120 meter västerut, från vägen sett. Där finns en fin klipphäll med bra utiskt över hela sjön. Och en idealisk fiskeplats.

Det var också min plan denna dag att övernatta på södra sidan. Men innan dess gjorde jag en avstickare söderut för att titta till Jakobsdal, Bastroten och en del av Rövarebergets naturreservat. De gamla torpställena finns kvar än idag och har växt ut med flera byggnader. Att det vid Jakobsdal bara fanns en backstuga på 1800-talet kan man inte tro idag då det verkar ha expanderat till ett året-runt-boende. Och det kan man förstå med det läget ovanför Svängbågen. Bastroten däremot verkar vara ett sommarboende. I alla fall underbara platser nära den vackra Svängbågen. Strax väster om Bastroten går en stig upp till en rektangulär åker som på var sida gränsar till Rövarebergets naturreservat. 2015 gjordes en omfattande inventering av trädsvamp i den här delen av reservatet och jag hittade en hel del, både på levande och döda träd.

Den dryga kilometerns strandlinje kändes mycket längre efter rundturen runt sjön. Och inte särskilt naturskön pga av brutala hyggen både på norra och östra sidan. Men halvvägs kommen längs med västra sidan gjorde jag en avstickare upp till den lilla Kosjöpuss, helt inbäddad och skyddad av en bred vasskant. Men den här delen av skogen var riktigt fin att gå i och helt klart ett bra svampställe. Passerade några riktigt fina kantareller men lät dom stå kvar. Jag är ju inte svampdetektiv så jag brukar oftast låta dessa vara. Men jag sparar alltid en waypoint för den händelse någon annan är ute på svampjakt. Tyvärr passerar en bred kraftledningsgata längs med våtmarken öster om Kosjöpuss, och den är till stor del vattenfylld. Men med lite vilja och djävlar anamma så tar jag mig ändå över och får se Kosjöpuss stående på gungflyet intill den lilla, fina gölen.

På norra sidan av sjön stannar jag till och pustar ut och hänger upp min svettiga keps och t-shirt på tork på kamerastativet. Måste vila innan jag knagglar mig över hygget. Härifrån och ner till sjön och bort till vägen var det milt sagt besvärligt att gå. Inget jag rekommenderar. Men trots den lite ogästvänliga och stiglösa terrängen så har någon ändå lagt sin roddbåt invid nordöstra sidan. Rätt vältrampat hit. Det känns ändå som en välbesökt plats. Och här finns också sjöns enda eldplats, om än mycket enkel. På ett träd hänger en jätteholk som jag gissar varit för ugglor. Men varför är holkgolvet nerfällt? Det ser ut som att golvet avsiktligt hakats loss och fällts ner för att förhindra bosättare. Men det kan ju också vara en ren olyckshändelse.

Tillbaks vid bilen känner jag mig rätt färdigpromenerad och ser fram emot att bygga mitt lilla nattläger på södra sidan. När jag plockar ihop vad jag behöver så dyker plötsligt en bil upp som snabbt och vant svänger in och stannar framför min bil. Ett par kliver ut och vi hejar på varandra. Med lite enkel packning och en filt knatar dom bestämt ner och sätter sig strax nedanför slänten, som att dom gjort detta hundra gånger förrut. Att det är deras plats. Underbart och beundransvärt tycker jag.

Hivar med visst motstånd och lite trötta ben upp ryggsäcken på ryggen och går ner till södra änden av sjön. Med ögonmått har jag tidigare sett ut två träd som borde vara perfekta att hänga hängmattan mellan, och jag har inte fel. Idealisk plats och jag kastar mig genast ner i hängmattan och blir liggande en bra stund och ser ut över Lilla Kosjön. Planen är att fiska, äta och bara slappa bort kvällen. Men allting går fel, som det ofta gör när jag ska fiska. Allt tar en evig tid att dels göra i ordning ett metspö och dels att syssla med diverse trassel med linor som fastnar i allt möjligt. Jag ser ner i vattnet och konstaterar lite surt att någon fastnat med sin metrev och flöte och lämnat det där. 5 minuter senare fastnar min krok i ett vassblad och linan går av. Jaha, då guppar det två flöten strax bredvid varandra. Mitt flöte sitter där det sitter ca 2 meter ut från klipphällen och jag funderar länge innan jag drar av mig skor och brallor och tuffar till mig. Hade det suttit fast bara en meter längre ut hade jag fått simma men jag får precis tag på näckrosbladet och kan dra åt mig reven med krok och flöte och lyckas bärga det. Nu tar en dryg timmes tid vid där jag slåss med att reparera linan, fästa nya sänken, flöte och lekande. Efter några mindre väl valda ord ger jag upp och kan bara beundra sportfiskares gudomliga tålamod med att syssla med utrustningstrassel.

Spritköket åker fram och det blir ärtsoppa tillsammans med allt mer nyfikna mygg. Trots insmörjd med hela huvudet i djungelolja verkar det bara som en aptitretare för myggen. Stresssäter och det plus debaklet med fisket och att gråsvarta moln parkerat ovanför huvudet på mig och börjat smådroppa gör att jag tappar lusten. Och jag kan inte för mitt liv få andra bilder i mitt huvud än min bekväma soffa där hemma. Jag vet att jag inte borde och jag känner ett styng av svek mot Lilla Kosjön när jag hastigt och (o)lustigt packar ihop allt och åker hem.

Ett sjöbesök känns ofullständigt utan en övernattning. Men jag gjorde mitt bästa, det ska du veta, Lilla Kosjön.

Bilder

Vy från söder mot norr. Bästa platsen runt sjön om man vill fiska eller ta sig ett dopp.

Vy från söder mot norr. Bästa platsen runt sjön om man vill fiska eller ta sig ett dopp.


Där finns en fin klipphäll och ett par perfekta hängmatteträd.

Där finns en fin klipphäll och ett par perfekta hängmatteträd.


Foto från Lilla Kosjön

Foto från Lilla Kosjön


Parkeringsplatsen på krönet på östra sidan. En brant stig går ner till sjön härifrån. Eller så kan man göra som paret jag mötte och bara sätta sig en bit nedanför och fika och njuta av kvällssolen.

Parkeringsplatsen på krönet på östra sidan. En brant stig går ner till sjön härifrån. Eller så kan man göra som paret jag mötte och bara sätta sig en bit nedanför och fika och njuta av kvällssolen.


På platsen finns några gamla cementklumpar som jag har svårt att förstå vilken funktion dom kan ha fyllt. Möjligtvis för att hindra någon att av misstag köra nerför slänten.

På platsen finns några gamla cementklumpar som jag har svårt att förstå vilken funktion dom kan ha fyllt. Möjligtvis för att hindra någon att av misstag köra nerför slänten.


100 meter sydöst om Lilla Kosjön börjar Rövarebergets naturreservat som går längs med Svängbågens nordöstra strand. Något jag ser fram emot att utforska i framtiden. Reservatets nordvästra del verkar ha varit intressant för inventering av trädsvamp. Återger några stycken här nedan. Får återkomma om vilka arter det är.

100 meter sydöst om Lilla Kosjön börjar Rövarebergets naturreservat som går längs med Svängbågens nordöstra strand. Något jag ser fram emot att utforska i framtiden. Reservatets nordvästra del verkar ha varit intressant för inventering av trädsvamp. Återger några stycken här nedan. Får återkomma om vilka arter det är.


Klibbticka (Fomitopsis pinicola).

Klibbticka (Fomitopsis pinicola).


Klibbticka (Fomitopsis pinicola).

Klibbticka (Fomitopsis pinicola).


Möjligtvis Knölticka

Möjligtvis Knölticka


Foto från Lilla Kosjön

Foto från Lilla Kosjön


En stor död gran i nordöstra delen av reservatet var fullbeväxt av skägglav.

En stor död gran i nordöstra delen av reservatet var fullbeväxt av skägglav.


En del mindre och ...

En del mindre och ...


... större holkar finns uppsatta runt sjön. Just denna är en uggleholk. Om det är med avsikt eller inte kan jag inte svara på men för tillfället obeboeligt pga av att holkens golv fallit ner.

... större holkar finns uppsatta runt sjön. Just denna är en uggleholk. Om det är med avsikt eller inte kan jag inte svara på men för tillfället obeboeligt pga av att holkens golv fallit ner.


Letar du eldplatser runt sjön så får du leta förgäves. Denna sorgliga lilla eldplats var det enda jag kunde hitta.

Letar du eldplatser runt sjön så får du leta förgäves. Denna sorgliga lilla eldplats var det enda jag kunde hitta.


Källor

Källa 1: SGU (Sveriges Geologiska Undersökning.

Källa 2: Naturvärdesinventering av 75 sjöar i Norrköpings kommun, Jonas Edlund, 1996

Källa 3: Artportalen

Källa 4: https://artsidan.se/2012/06/15/vargmjolk-och-lite-om-slemsvampar/

Källa 5: https://www.sverigesnatur.org/natur/magiska-och-smarta-slemsvampar/

Källa 6: Havs- och vattenmyndigheten


SIDAN UPPDATERAD: 20231015