Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Finspång
  • Sjöid: 651017-150935
  • Yta (km^2): 0,957
  • Strandlinje (km): 5,19
  • Höjd (m): 63,1

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Waypoints i Google Earth
Grundinfo om Käxten för Google Earth
Waypoints för Käxten för Google Earth

Allmänt

SÄGNER I sjön ska finnas en kittel med pengar. Enligt sägnen var det en kapten som varit med i 30-åriga kriget som blev återkallad. Han delade då upp sina rikedomar i två delar. Ena delen grävdes ner på Bondestads ägor. Den andra sänktes i sjön. För den som önskar försöka leta så finns ett tips från en kvinna som kände till att det behövs tre karlar för att få upp kitteln, att dom är tysta och att inget fruntimmer är med. (Sagor och sägner i Bråbygden, Arthur Nordén, 1922, sid 130) Lite intressant är det att det finns ett fornminne vid Getbron som sägs vara från 1650-talet och 30-åriga kriget varade mellan 1618-1648. Kan det ha varit här som kaptenen har bott?

Citat

Angående ryggåsstuga väster om Getbron: 'Ryggåsstuga, 5x8 m och 2,5 m hög. Ytterväggarna brädfodrade. Tak av tegel ovanpå näver och torv. Innertaket orört och i gott skick. Små fönster och låga dörrar. Använd som sommarstuga. Enl uppgift är stugan från 1650-talet. Ett litet fönster i bakre långväggen (i kammaren) är försett med galler. Efterfrågad som stuga till Risinge hembygdsgård. Besökt den 12-9-79.' (Fornsök objektid 10047901150001)

Fiskeinfo

Denna sjö hittar du öster om Finspång.

Här kan du fiska: Abborre, gädda och vitfisk.

Fiskekort och info: Finspångs Sportfiskeklubb Ulf Andersson, 0122-29043

Sjöspaningar

2014-09-13 Har just besökt Lillsjön vid Jursla 13 september 2014 och får mersmak. 'En sjö till' tänker jag. Tittar på gpsen och fastnar för Käxten. Dels för att den har sina lagom 5 kilometers strandlinje och dels för dom spännande sägnerna om kaptenen från 30-åriga kriget. Åker in på Rejmyrevägen och tar av mot Bondesätter. 3 km till Käxten. Stannar bilen vid södra delen av sjön. Man ser sjön i hela sin längd härifrån. Jag hör ett omisskännligt ljud av kätting mot plastbåts-pyssel nere vid en brygga. Går ner och möter en man som just satt sig till rätta för att ge sig ut. Presenterar mig som 'sjöturist' vilket får honom att se lite fundersam ut. 'Vad är en sjöturist?', såg han ut och tänka. Jag får veta var Getbron skulle finnas men han hade inte hört talas om något Bondestad.

Jag tar vägen på norra sidan. Vid vattnet ligger en smart konstruerad brygga kombinerad med flotte. På flotten finns rejäla fiskedon för att ta upp stora fiskar. Nedanför Bondesätter 14 ligger en märklig gammal timrad sjöbod. Den ser mycket gammal ut. Kan den ha blivit flyttad hit?

Ryggåsstugan vid Getbron finns kvar som Riksantikvarieämbetet besökte 1979. Modernt renoverad med bra tegeltak och med en behändig liten träveranda utanför. Huset ligger högst upp i en trädgårdsslänt. På Eniro är platsen markerad som Getbron. Men folk jag mötte på vägen pekade åt ett helt annat håll när jag frågade efter Getbron.

Den andra ryggåsstugan hittar jag inte. Vid Sandviken på norra sidan stolpar jag in och stör en familj mitt i middan på sin veranda. 'Hejsan, jag är sjöturist, får jag ställa några frågor?' Dom ser inte ett dugg ledsna ut utan stannar upp mitt i tuggandet och lyssnar. Jag frågar om den gamla stugan och vi kommer fram till att den inte längre finns. Där den funnits finns nu ett nytt hus. Men familjen berättar att torpets husgrund kan ha använts som grund, vilket jag är lite tveksam till eftersom torpet bara var 5 x 8 m stort. Tråkigt då detta torp förmodats ha varit från 1650-talet. Jag berättar för familjen sägnen om kaptenen från det 30-åriga kriget och hans gömda slantar.

Vid övre västra sidan av sjön finns en våtmark. Jag chansade och promenerade en smal väg ner mot en fastighet som ligger på en gnutta fast land, omgiven av vass. Möter en grind med lyktstolpar. Fastigheten ser ut att vara någon form av lägergård, men ingen info om vem som i så fall driver det. Av skyltarna på tomten blir man bara förvirrad som t ex 'bunker' eller 'alex flastu' (vid bastun). Ännu ett sjömysterium att försöka reda ut. Hittar dock en spång i ena änden av tomten som räddar mig från en ganska stor omväg runt sjön.

Om den östra delen av sjön är full av små torp, gårdar och hus så är västra delen desto tommare. Här bor bara vildsvin och svamp. Jag hittar en ödslig och övergiven liten brygga och träbänk vid mitten av östra delen. Vems? När? Varför övergiven?

Mitt sista möte med någon som eventuellt kunde veta mer var Käxten-Katten med sin brandgula nos som satt på en hög stubbe och spanade efter sork, men hans blick sa mig att han inte var ett dugg sugen på en pratstund. Fick ett kort mjau och en sträng blick.

Enligt gpsen var det 34 minuter till solnedgång. Lämnar Käxten badande i ett brandgult skymningsljus. Samma brandgula färg som Käxten-Kattens nos.

Bilder

Vy från våtmarken i nordväst.

Vy från våtmarken i nordväst.


Skymningsvy från östra sidan.

Skymningsvy från östra sidan.


Holmen på östra sidan av sjön.

Holmen på östra sidan av sjön.


Dramatisk himmel över åkerlandskapet på västra sidan.

Dramatisk himmel över åkerlandskapet på västra sidan.


Stort gryt under en trädrot på västra sidan av sjön.

Stort gryt under en trädrot på västra sidan av sjön.


Naturskog med mycket död ved på västra sidan.

Naturskog med mycket död ved på västra sidan.


Käxten-Katten.

Käxten-Katten.


En fiffig bryggflotte.

En fiffig bryggflotte.


Ryggåsstuga vid Getbron.

Ryggåsstuga vid Getbron.


Källor

http://alltfiske.se/fiskeplatser/2228/kaxten/

Fornsök (http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html)


SIDAN UPPDATERAD: 20140914