Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Linköping
  • Sjöid: 649781-148438
  • Yta (km^2): 0,124
  • Strandlinje (km): 1,81
  • Höjd (m): 90,8
  • Maxdjup (m): 4,5
  • Volym (m^3): 193000

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Waypoints i Google Earth
Grundinfo om Fyrsjön för Google Earth
Waypoints för Fyrsjön för Google Earth

Allmänt

HISTORIA

Fornlämningar: Runt Fyrsjön finns ett antal skogsbrukslämningar. Det är rester efter kolbottnar och kolarkojor. De flesta finns på nordvästra sidan en bit upp längs med bäcken mot Ämten. Även om risken är stor att det inte längre finns några spår av dessa så har jag lagt in platserna för dessa i waypointfilen för sjön. Se denna för mer info om respektive plats.

Landfauna

FÅGEL En stor mängd fågelarter har rapporterats in på Artportalen från Fyrsjön. Mellan 2007-2022 har det gjorts 157 observationer av 49 olika arter. (Källa 1)

Dom arter som observerats är: Björktrast, Blåmes, Bofink, Drillsnäppa, Fiskmås, Fisktärna, Grågås, Gräsand, Gröngöling, Grönsiska, Gärdsmyg, Gök, Havsörn, Hökuggla, Kanadagås, Kattuggla, Knölsvan, Koltrast, Korp, Kråka, Kungsfågel, Lövsångare, Mindre korsnäbb, Morkulla, Nattskärra, Nötskrika, Nötväcka, Ormvråk, Orre, Ringduva, Rödhake, Rödstjärt, Skogsduva, Sparvuggla, Spillkråka, Stjärtmes, Storlom, Större hackspett, Större korsnäbb, Svartmes, Sångsvan, Talgoxe, Talltita, Taltrast, Tjäder, Tofsmes, Trana, Trädkrypare, Varfågel.

Flest observationer: Gröngöling, gök, korp, kungsfågel, morkulla, nattskärra, större hackspett och tofsmes.

Ovanliga observationer: Björktrast, drillsnäppa, fiskmås, havsörn, kråka, spillkråka och talltita.

Sjöspaningar

2022-07-13 Besöket till Fyrsjön blev lite av en besvikelse. Nästa gång får jag reka lite bättre innan jag besöker en sjö. Jag kom också fram rätt sent på eftermiddan efter att ha åkt från Strussjön. Mycket vackra och ofta namnlösa skogsvägar att kryssa sig fram genom. Valde att stanna vid bommen på östra sidan. Där hade ett par installerat sig med sin hund och picknic. Jag antar att dom trodde att hit kommer nog ingen så dom kunde fika ifred. Och där kommer jag och drar ur ett helt flyttlass ur min bil för att packa inför den 1 km långa promenaden ner till Fyrsjön. Damen ser mycket skeptisk ut när jag säger att jag tänkt övernatta vid sjön. 'Ska du sova ensam där?', frågar hon. Ja, så var planen. Nu så här i efterhand förstår jag varför hon nog tyckte att jag var lite tokig. Vid Långbogen dryga 3 km norr om Fyrsjön fanns Östergötlands enda vargrevir. Och under juli månad läste jag sen att en varghona därifrån hade vandrat söderut och ända ner till Skåne. Och det kan ha varit under exakt samma tid som jag besökte Fyrsjön. Nu blev det i alla fall inte någon övernattning.

Paret bröt upp efter en stund och åkte hemåt innan jag hade packat klart. Själv packade jag allt jag behövde för övernattningen och ett par måltider och knatade iväg. Vägen slutade vid en jaktpassplats, därifrån var det 100 meter ner till sjön. Slängde av mig ryggsäcken och var jag än tittade runt sjön var det tjocka vassruggar. Gick något hundratal meter längs med norra sidan men vände efter ett tag. Det kändes som att jag inte skulle hitta någon bra strandnära plats. Eftermiddan var sen så jag valde att gå tillbaks till bilen och försöka övernatta i närheten av den. Jämfört med en vacker strandnära plats var det inte direkt något paradis. Letade upp ett ställe med glest växande tallar och packade upp hängtältet och får nästa plågsamma överraskning, jag har glömt stropparna för att hänga upp hängtältet vid Stensjön i Finspång. Det började skymma och jag var rätt slut efter promenaden med full packning tur och retur till Fyrsjön. Bestämde mig på stående fot för att åka hem till Norrköping och hämta stropparna dagen efter.

Nu i efterhand kan jag inte minnas hur jag åkte hem. Jag minns bara de oändliga grusvägarna genom tjocka väggar av skog och att det började spöregna så vindrutetorkarna gick på högsta varv. Jag är inte särskilt vidskepligt lagd av mig men det kändes som att Fyrsjön hade gjort det mesta för att inte bli besökt.

När jag nu i efterhand kikar på Fyrsjön i Google Earth så inser jag att jag kanske skulle ha gått ett stycke till på östra sidan. Eventuellt finns sjöns enda små klipphällar en bit längre norrut. Det känns inte bra att ha övergett en sjö på det här sättet men det kanske blir ett återbesök någon dag i framtiden.

Bilder

 Djupkarta från SMHI. För Fyrsjön. Klicka för att hämta jpg-fil.

Djupkarta från SMHI. För Fyrsjön. Licensierat under CC BY 2.0. Klicka på ikonen för att hämta jpg-fil.


Källor

Källa 1: https://www.artportalen.se


SIDAN UPPDATERAD: 20240101