Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Norrköping
  • Sjöid: 648930-155041
  • Yta (km^2): 0,165
  • Strandlinje (km): 2,33
  • Höjd (m): 18,3
  • Maxdjup (m): 3,3
  • Volym (m^3): 344000

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Grundinfo om Dalmyrasjön för Google Earth

Allmänt

Allmänt: Dalmyrasjön är en s.k. antropogen sjö, m.a.o. en sjö bildad pga av mänsklig aktivitet. Just i detta fall pga av den gruvverksamhet som bedrevs vid Dalmyragruvan, huvudsakligen under 1900-talet.

HISTORIA Dalmyrasjön och Dammen som ligger strax norr om är nog relativt unga och konstgjorda sjöar. På den häradsekonomiska kartan från 1868-77 finns det bara två sjöar i området. Dels Gårdsjön 2 km norr om Dalmyrasjön och Flaten 2 km öster om Dalmyrasjön. Varken Dalmyrasjön eller Dammen är då vattenfyllda. Gårdsjön är sänkt idag och Flaten finns inte längre kvar mer än som våtmark. Troligtvis har vattnet från dessa avletts ner till Dammen och Dalmyrasjön.

Forntid: Strax nordöst om halvön och på andra sidan kanalen ligger resterna av en fornborg. Se citat nedan för beskrivning av denna på RAÄ. 140 m nordöst om fornborgen finns en fornminnesmärkt stensättning. En stor mängd fornminnen finns registrerade runt Rippetorp och norr om Storån finns ett drygt 8 hektar stort område med ett 25-tal fornminnen. Där finns rester av gravfält, stensättningar, hägnader och rösen.

1700-tal: På den västra halvön som delar av Dalmyrasjön och Dammen låg Dalmyragruvan. Namnet på sjön kommer sig av att man använde myrmalm. Brytningen låg nere i perioder fram till 1900-talet då brytningen återupptogs. (Källa 1)

Vid nordöstra viken av Dammen finns resterna efter en kvarn. Se citat nedan från RAÄ.

På Historiska museets hemsida finns även uppgifter på fynd i Häradshammars socken från sten-, järn- och bronsåldrarna. Bland annat gravfynd och boplatsfynd.

GEOLOGI I området runt sjön finns bergarten dacit och ryolit. Dessa båda är vulkaniska (magmatiska) bergarter. Huvudsakliga mineraler i området är: Zn, Pb, Fe, Co, Ni. (Källa 4)

Citat

Fornborg, ca 40x20 m (NV-SÖ). Hästskoformad vall med öppning i NV? I NV naurlig bergbrant. Vallen är ca 75 m l, ca 0,3-0,5 m h och ca 2-6 m br. Den består av 0,2-1 m st stenar. I SÖ dubbla vallar. Den yttre vallen som ligger 3 m utanför den inre är ca 25 m l. Ca 10 m N om den yttre vallens slutpunkt, mellan vallarna och delvis på den yttre vallen, ligger en stensamling, ca 4 m diam och 0,75 m h av 0,3-0,75 m st stenar.

(Källa 2)

Kvarnlämning, ca 130x70 (Ö-V), bestående av 1 grund efter kvarn, 1 husgrund, kvarndammar, vattenrännor, kvarnstenar samt rester efter en turbintub. Redan på en arealavmätningskarta från 1693 finns det indikationer att en kvarn finns på denna plats. Gärdena Ö om kvarnlämningen kallas för kvarngärdet. På storskifteskartan från 1781 finns en Repetorpa kvarn på samma plats som den idag.

Dagens lämningar är efter den kvarn som brann ned 1960.

(Källa 3)

Bilder

 Djupkarta från SMHI. För Dalmyrasjön. Klicka för att hämta jpg-fil.

Djupkarta från SMHI. För Dalmyrasjön. Licensierat under CC BY 2.0. Klicka på ikonen för att hämta jpg-fil.


Källor

Källa 1: http://www.ostkind.se/index.php?page_id=7

Källa 2 och 3: Riksantikvarieämbetets Fornsök.

Källa 4: Statens Geologiska Utredningar (SGU)


SIDAN UPPDATERAD: 20220116