Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Norrköping
  • Sjöid: 651293-151724

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Waypoints i Google Earth
Grundinfo om Bugsjön för Google Earth
Waypoints för Bugsjön för Google Earth

Allmänt

KARAKTÄRISTIKA Örik, oligotrof skogssjö med höga naturvärden.

OM SJÖNAMNET Nu hittar jag bara på själv men jag tror att namnet kommer av ordet 'buga'. Det är en sjö som bugar sig, m.a.o. kan man väl tänka sig att det ser ut som en bugning där sjön viker av neråt sydöst.

NATURVÅRD Bugsjön har behandlats mot försurning 1984, 1986 och 1993. Uppgift efter 1996 saknas.

HISTORIA Tittar du in på Riksantikvarieämbetets Fornsök och kikar på deras karta över området söder om Bugsjön så finns det ett cirka 300 hektar stort område där det finns en mängd kolningsnläggningar. Närmare bestämt ett 30-tal fornminnesmärkta och av dessa finns det 9 stycken rester av kolarkojor. Förmodligen bedrevs denna verksamhet under Rodga gård och dess yxtillverkning i Hults bruk. Rodgas historia går tillbaka till 1500-talet som ett stubbe- och rödjehemman. (Källa 1) Stubbehemman var 'Nybygge på kronans allmänning, för vilket innehavaren (stubbekarlen) betalade stubbskatt till kronan.' (Källa 2) Under Rodga sysselsattes 500 hushåll med segeltillverkning från 1650-talet och framåt. 1852 las den verksamheten ner och istället kom Rodga att knytas till yxtillverkningen. Något som än idag bedriva i Hults bruk men under namnet 'AGDOR' (RODGA baklänges) (Källa 1). Och det var förmodligen här allt kol behövdes. Öster om Bugsjötorp finns ett antal sådana fornminnesmärkta kolningsanläggningar.

1800-tal: Bugsjötorp och Huggkarlstorp fanns under 1860-1870-talet. Dessa torp finns kvar än idag 2021.

På Riksarkivet finns 3 bouppteckningar och 27 folkräkningar mellan åren 1800 till 1930 från Bugsjötorp. Det äldsta är en bouppteckning från 1800 efter en Pehr Pehrsson. Under hans yrke står att han var inhysesman vilket nog inte var hans yrke utan snarare att han var hyresgäst vid Bugsjötorp. Till skillnad mot att vara inhyseshjon så behövde han som inhysesman inte behöva tjänstgöra för ett gods utan hade egen försörjning och förmögenhet. Han lämnade efter sig änkan Brita Mårtensdotter och fem barn. I bouppteckningen återges efter hans bortgång hans gångkläder, kreatur, åkerredskap, husgeråd och mässingsföremål. Fram till det sista folkräkningsåret 1930 bodde många torpare vid torpet men 1930 är den siste folkräknade mannen Karlsson, Gustav Mauritz som då är skogsarbetare.

Vid Huggkarlstorp 500 meter söder om Bugsjötorp finns på Riksarkivet 10 folkräkningar som utfördes åren 1880, 1910 och 1930. Här bodde några skogvaktare med sina familjer. Vid folkräkningen 1880 Roxström, Lars Johan, 1910 Olsson, Pehr och 1930 Ljungberg, Karl Arvid.

GEOLOGI Granitbergarter (yngre granit i nordväst, resten graversforsgranit)

Sjöflora

Sjöfräken, flaskstarr, bladvass och gäddnate.

Sjöfauna

FISK Abborre och gädda.

Landflora

TRÄD Observationer 2006 på Artportalen av Kenneth Claesson vid Bugsjötorp: Sälg, Ask, Skogslönn.

Övriga observationer 2013 av Hans Rydberg på Artportalen vid nordöstra änden av Bugsjön i slutet av Bråtavägen: Gulvit renlav, Grå renlav, Fönsterlav, Pigglav, Blåslav, Stocklav, Flarnlav, Violtagging, Sjöfräken, Gran, Vanlig tall, Vanlig löktåg, Veketåg, Liten hundstarr, Ljus flaskstarr, Säv, Blåtåtel, Sengröe, Sydnäckros, Hårslinga, Pors, Klibbal, Vanlig glasbjörk, Blåbär, Lingon, Vanlig ängskovall, Notblomster

Landfauna

FÅGEL Fiskgjuse har häckat vid sjön.

Observationer 2017 på Artportalen strax norr om Bugsjötorp: Drillsnäppa, Spillkråka, Kråka, Blåmes, Talgoxe, Stjärtmes, Bofink

Fiskeinfo

Rodga Fiskevårdsområde Omfattar: Övre Vekmangeln, Nedre Vekmangeln, Norrsjön, Bugsjön, Braxengölen, Skärgölen, Skomakaren och Skybyggegölen.

Vägbeskrivning: Väg 55 till Näkna, sjöarna ligger mellan Näkna och Sörsjöns Fritidsområde

Fiskarter: Abborre, gädda, brax och mört.

Kortförsäljning: SWISH till Rodga Fiskevårdsförening: 1234494704. Postgiro: 221947-2.

Kostnad: 25 :-/dygn, 50 :-/vecka, 300 :-/år.

Kontakt: Ulla Darenius 070-6127693.

Sjöspaningar

2021-07-26 Den 25/7 var jag helt utslagen och inte särskilt motiverad på mera utflykter. Men den 26/7 var allt som bortglömt och bilen ompackad och jag på väg igen. På uppfarten mot Rodga gamla herrgård tycker jag att det skramlar betänkligt under bilen och jag stannar framför grindöppningen och kollar så att hjulen sitter som dom ska. Det gör dom och ljudet är fortfarande ett mysterium, kanske inbillning? Både mangårdsbyggnaden och dom två flyglarna är byggda i trä på Rodga. Har du nån gång möjlighet att få kika in på gården så får du bara inte missa köket. Ett stort orört herrgårdskök med stora vedspisar. Sagolikt vackert. Och interiören är också tidstypisk.

Bilen sköter sig hela den skumpiga Bråtavägen ända till vändplanen på nordöstra sidan. Det blir två vändor med fullpackade ryggsäckar tur och retur dom 300 metrarna till dom fina hällarna. Början av stigen är en gammal skogstraktorväg som inte verkar vara ärskilt välvandrad. Högt gräs hela vägen. Och till vägen ner till sjön finns ingen tydlig stig förutom en djurstig. Men enkelt att gå. På kartan finns en stig markerad ner till sjön men sista snutten är oländig och jag ser inga spår av den. Går istället ner till sjön strax norr om denna plats. Kränger av mig min sjöblöta t-shirt, tar med mig min kickboard, på med badtofflorna, drar ner badstegen som ligger på en häll och halkar ner i vattnet. Chockade av plumset flyr alla skräddarna bort från mig och en fiskgjuse med bo mittemot sjön börjar varna. Å andra sidan gör den det hela eftermiddan, kvällen, efterföljande natt och på morgonen också.

Platsen har verkligen allt man kan önska sig för naturcamping. Perfekta fiske- och badklippor, fantastisk utsikt, bra tältmöjligheter eller bra träd för hängmatta och inte minst en steninhägnad i vattnet man kan ha som kylskåp. Här rymmer inga matvaror utan stannar snällt kvar i det kalla vattnet. Jag tänker hängslen och bälten och garderar mig för en bättre natt och hänger både upp hängmattan och sätter upp tältet. Det blir en underbar ljummen kväll tillsammans med Bugsjön och fiskgjusarna som ibland kommer och hälsar på för att spana in vem det är som stökar på. Jag hoppas dock att jag inte störde dom för mycket.

Ägnar den sena eftermiddan och den kvällssolsindränkta kvällen åt att laga (improviserad) mat och åt att fiska. Jag var tidigare under dan inne på Norrköpings Sportfiske-butik. Härligare butiksinnehavare får man leta efter. Han och en annan man sitter och fikar när jag kommer in. 'Vad kan jag hjälpa dig med?', frågar han. 'Jo jag undrade om du kunde kika igenom min antika fiskeutrustning, jag har en massa drag efter min morfar i hans gamla fiskelåda, du blir säkert nostalgisk när du ser vissa drag. Jag tänkte fiska abborre och helst inte få en gädda på kroken.'. Båda två beundrar mit lilla fiskedragsmuseum och han lyfter upp en spinnare och säger 'den här fungerar bra än idag'. Jag har handlat där några gånger tidigare och när man ska betala säger han alltid nåt i stil med 'Det blir 2 miljoner dollar'. Det är liksom bara så det ska vara på Norrköpings Sportfiske. Det drag han hade pekat ut som bra visade sig fungera alldeles utmärkt. Om och om igen nappar det och jag får inom kort tid upp säkert sju-åtta 50-100-gramsabborrar. Alla får självklart komma tillbaks efter deras plötsliga trauman. Senare på kvällen får jag ett större napp. Upp kommer den minsta gädda jag nånsin sett, en gäddbäbis mer eller mindre. Kanske 200 gram. Men draget har fastnat så illa att jag efter några försök att få loss den måste avliva den. Det gör ont i hjärtat och allt vad jag gjort och kännt för sjöarna faller på nåt sätt platt till marken. Att ha dräpt denna lilla gädda helt i onödan känns totalt meningslöst. Jag bestämmer på stående fot för att inte fiska mer, varken denna dag eller någon framtida dag.

Även denna natt blir dålig. Sover på sniskan mycket obekvämt. Vaknar flera gånger och tänker hela tiden på lillgäddans öde. Ja, besöket till Bugsjön hade kunnat sluta bättre. Jag hoppas i alla fall kunna få ge tillbaks lite av vad jag tog från Bugsjön med denna lilla uppriktigt menade kärleksförklaring till sjön som bugar sig.

2021-07-24 Bugsjön är inte rundvandrad än men jag lägger upp det jag har för jag tycker dom platser vid sjön som jag hittade var väldigt fina och värda att lyfta fram. Strax efter Huggkarlstorp svänger jag in på vägen ner mot Bugsjön men möts direkt av en fordons-trafik-förbjuden-skylt. Kliver ur bilen och förhandlar med mitt samvete. Men vid sidan om vägen ser jag plötsligt en skylt på en träpåle. Går fram och där finns en karta över Rodga fiskevårdsområdes sjöar och information om fisket i dessa. Hämtar telefonen och ringer Billy som är en av kontaktpersonerna. Inget svar så jag lägger på men efter 5 sekunder ringer det i telefonen. 'Hej jag heter Stefan och står här i korset ner till Bugsjön men här finns en fordons-trafik-förbjuden-skylt'. Billy svarar vänligt att om du ska fiska så är det ok att åka ner den vägen. Jag berättar att jag planerat att stanna över natten. Han tipsar mig då om att prata med ägaren till Bugsjötorp att jag kanske kunde få sova på hans bastuflotte. Det lät ju frestande men jag svarade att jag har hängmatta. Det sista jag får veta av Billy är att Sverige leder mot Australien i Fotbolls-OS. Efter samtalet känner jag mig mycket välkommen till Bugsjön. En bra start på sjöbesöket helt klart.

Vid vändplanen är det bara ett 40-tal meter ner till platsen där fiskevårdsföreningens båtar finns. Och vilka båtar*! Två mycket fina roddbåtar där den ena är en Kvarseboeka ligger där och stampar i sina tyglar på att få ge sig ut. Bredvid ena årtullen på Kvarsebokekan sitter redan en passagerare och väntar på avfärd, en vacker liten fjäril, en Påfågelsöga. Det är riktigt varmt och vattnet ser lockande ut att ta sig ett dopp i men jag undrar lite över det stora sällskap av skräddare som simmar runt vid strandkanten och en bit ut. Om jag hoppar i kommer dom att flytta på sig eller blir jag överfallen av en stor flock upprörda fyrfota vattenvarelser? Nej då, ingen fara, när jag hastigt halkar ner för hällen och ut i sjön så flyttar dom sig bara en bit längre ut. Tror aldrig jag sett så många skräddare på samma plats förrut. Kikar lite på fiskerapportsbladet i en för denna avsedd låda och ser att folk fått fisk nyligen. Bland annat en abborre på 450 gram.

Drar på mig min billiga JULA-flytväst och lånar den bortre (och den för 2000 kronor nyinköpta) båten och ger mig av på lite upptäcktsfärd i västra delen av sjön. Det är första gången under mina 10 år runt östgötska sjöar som jag kan använda en lånebåt och vilken njutning. Ryser lite av välbehag när jag tar upp årorna och sakta glider in i en liten kanal mellan en liten holme och fastlandet. Hela sjön bara ropar 'Här finns det fisk'. Det finns en större, tre mellanstora och fyra små holmar i sjön, därav beskrivningen av sjön som 'örik'. I västra delen finns dom tre mellanstora. På den västligaste av dom finns några hällar och klippor men är i övrigt kringgärdad av vass. Den västligaste delen av sjön (cirka 150 meter) är fylld av vass. Änden av sjön får sitt tillflöde från mossarna norr om sjön. Ger mig inte av längre in i vassen utan vänder om och ror längs med norra sidan. Under hela turen har jag hört röster från barn och vuxna och plötsliga hundskall eka över sjön men inte sett varifrån. När jag kommer en bit till ser jag dom nere vid Bugsjötorps fina bastubrygga. Jag lägger till en stund vid en av norra sidans små uddar, sätter mig på en sten och dricker lite vatten. Härifrån har jag Vårholmen 200 meter österut. Det är något med holmar i sjöar som tilltalar mig, som något hägrande eller som en oas, något hemlighetsfullt och orört. Det är säkert inte så, bara i min fantasi, men jag kan inte vänta med att passera Vårholmen och kika närmare på den.

I mitten av sjön på norra sidan stannar jag till med båten och kliver iland på en bedövande vacker klipputlöpare med panoramautsikt över västra delen av sjön. Klappat och klart, detta ska bli nattlägret. Ror hastigt tillbaks och packar ner resten av bagaget. Hängmattan åker upp på nolltid, allt annat ligger i huller om buller, men jag har inget annat mål nyanländ till platsen. Hinner inte fläka ut mig innan en man i en vit kanot kommer glidande nära strandkanten. Jag blir lite nyfiken men det visar sig vara ömsesidigt. Det är mannen i Bugsjötorp. Jag berättar om mig och han om sitt torp. Det var en del turer i Finspång innan Bugsjötorp hittades och det är han mycket glad över. Jag frågar om sjönamnet och han säger att 'buga' är synonymt med 'böja'. Och jag som trodde att sjön var väldigt artig. 'Men då kanske vi ses i natt', avslutar han med och paddlar bort österut. 'Jaha', tänker jag, 'ska jag få nattliga besök av en man i kanot?'.

Det blir tyvärr en svår natt i hängmattan. Dragkedjan ger upp i sovsäcken så den går inte att dra igen. Framåt 2-3-tiden är det kallt och fuktigt. Vaknar en gång i kvarten. Har svårt att njuta av vyn över Bugsjön framåt småtimmarna så vid 05.30-tiden packar jag ihop och ror tillbaks och snabbt hem. Sover tre timmar på förmiddan, sen lite mat, sen 3 timmar sömn till på eftermiddan. Nej jag är ingen vidare campare får jag erkänna och det blir jag lite bedrövad över med tanke på dom underbara och vackra morgontimmarna vid sjöar. Måste se om jag kan förbättra komforten på nåt sätt.

2022-07-31 Lite oplanerat spontanbesök tillbaks till Bugsjön. Tog med mig flytvästen för den händelse jag kunde låna en av båtarna nedanför Bugsjötorp. Men där stötte jag på patrull för ett stort träd hade lagt sig tillrätta mitt över vägen. Sån tur att jag varit här förrut och hade en backupplan. Sagt och gjort åker jag Bråtavägen norr om Bugsjön till vändplanen 350 öster om sjöns nordöstra spets. Har ju övernattat där förrut och platsen är helt fantastisk. Precis där Bugsjön bugar sig och svänger av söderut. Denna gång är jag lite bättre utrustad med mitt nya Haven Tent så nattens sömn blir avsevärt mycket bättre än tidigare.

Det var ju nästan precis ett år sen jag var här och som förra gången häckar fiskgjusen där igen, i precis samma träd som 2021. Får en spektakulär syn när två tranor kommer in över sjön och gör en lov över vattenytan. När dom är närmare trädet där fiskgjusen häckar får den nog och likt en stridspilot så störtdyker den mot den främre tranan som tutande flyr för livet. Det följs av ett avvaktande cirklande av både tranorna och fiskgjusen sen drar tranorna vidare österut. Hemmafriden är återställd och fiskgjusen går in för landning i boet.

Det är gott om sten på platsen så det förvånar mig att ingen byggt en eldstad. Sagt och gjort. Bygger min första eldstad och fyller botten med småsten. Nära vattnet och skyddat läge för gnistspridning.

Dagen efter tar jag en tur längs med östra sidan ner mot Bugsjögölen. Det slår mig hur hällrik sjön är så det finns gott om fina platser att stannan till vid. Och det har två unga tyska grabbar kommit på. Jag ser röken från deras eldstad och går dit och hälsar. Det visar sig att dom tagit buss till Sverige och på något sätt tagit sig ända upp till Bugsjön. Ingen lätt uppgift så jag blir lite imponerad av det. Dom hade sökt upp en sjö dom tyckte låg isolerat och en bit från allmän väg.

Det finns bara djurstigar längs med östra sidan och det blir mer och mer besvärligt desto närmre södra änden man kommer. Jag viker av strax innan och går upp till Bugsjögölen som är en rätt stor göl men som inte bjuder på så mycket strandnära platser. Men det är väl klart att man måste besöka den.

Bilder

Karta över Rodga fiskevårdsförening. Svart markering visar placeringen av föreningens båtar.

Karta över Rodga fiskevårdsförening. Svart markering visar placeringen av föreningens båtar.


20210724. Rodga fiskevårdsförenings lånebåtar. Den närmaste är en Kvarseboeko. Dessa finns nedanför Bugsjötorp.

20210724. Rodga fiskevårdsförenings lånebåtar. Den närmaste är en Kvarseboeko. Dessa finns nedanför Bugsjötorp.


20210724. Inte bara människor föredrar Kvarseboekor.

20210724. Inte bara människor föredrar Kvarseboekor.


20210724. Vy från samma plats mot öster och Vårholmen.

20210724. Vy från samma plats mot öster och Vårholmen.


20210724. Ror runt delar av sjön den 24/7 och fastnar för denna plats som nattläger. En fin utlöpare i sjön lite upphöjd på en klippa.

20210724. Ror runt delar av sjön den 24/7 och fastnar för denna plats som nattläger. En fin utlöpare i sjön lite upphöjd på en klippa.


20210724. Det blir många timmar i hängmattan med utsikt västerut och mot Vårholmen ...

20210724. Det blir många timmar i hängmattan med utsikt västerut och mot Vårholmen ...


20210724. ... och samma utsikt klockan 04.30 dagen efter.

20210724. ... och samma utsikt klockan 04.30 dagen efter.


20210724. Vårholmen en tidig morgon på väg tillbaks med båten.

20210724. Vårholmen en tidig morgon på väg tillbaks med båten.


20210724. En av dom mindre holmarna i västra delen av sjön.

20210724. En av dom mindre holmarna i västra delen av sjön.


20210724. Skräddarna stortrivs i Bugsjön och jag kan sitta hur länge som helst och betrakta deras vardagliga göromål. Det dom sysslar med dygnet runt är ett mysterium. Dom glider runt tillsammans synbarligen planlöst. Ibland stöter dom på en annan skräddare vilken dom gör ett snabbt utfall mot sen skiljs man lika snabbt åt och återupptar sitt sakta glidande runt tillsammans.

20210724. Skräddarna stortrivs i Bugsjön och jag kan sitta hur länge som helst och betrakta deras vardagliga göromål. Det dom sysslar med dygnet runt är ett mysterium. Dom glider runt tillsammans synbarligen planlöst. Ibland stöter dom på en annan skräddare vilken dom gör ett snabbt utfall mot sen skiljs man lika snabbt åt och återupptar sitt sakta glidande runt tillsammans.


20210726. Vid återbesöket den 26/7 stannar jag till vid Rodga och tar några bilder. Rodga ligger cirka 700 meter sydväst om sjöns västra ände.

20210726. Vid återbesöket den 26/7 stannar jag till vid Rodga och tar några bilder. Rodga ligger cirka 700 meter sydväst om sjöns västra ände.


20210726. Den 26/7 åker jag den 2 kilometer långa Bråtavägen norr om sjön till en vändplan 300 meter från nordöstra delen av sjön.

20210726. Den 26/7 åker jag den 2 kilometer långa Bråtavägen norr om sjön till en vändplan 300 meter från nordöstra delen av sjön.


20210726. Här finns en mycket rofylld plats med jättefina hällar ...

20210726. Här finns en mycket rofylld plats med jättefina hällar ...


20210726. ... där någon lagt en mycket hjälpsam badstege. Hällarna är rätt slippriga och svåra att ta sig upp ifrån så det hjälpte verkligen till efter ett dopp.

20210726. ... där någon lagt en mycket hjälpsam badstege. Hällarna är rätt slippriga och svåra att ta sig upp ifrån så det hjälpte verkligen till efter ett dopp.


20210726. Idealisk plats för att stanna över natten.

20210726. Idealisk plats för att stanna över natten.


20210726. Där finns också en liten insnörpt del av sjön där jag gissade borde finnas fisk.

20210726. Där finns också en liten insnörpt del av sjön där jag gissade borde finnas fisk.


20210726. Det gjorde det också men bara småabborrar och en pytteliten gädda.

20210726. Det gjorde det också men bara småabborrar och en pytteliten gädda.


20210726. R.I.P. Lillgäddan som inte gick att rädda.

20210726. R.I.P. Lillgäddan som inte gick att rädda.


20220731. Vid återbesöket 2022 stöter jag på patrull på vägen ner förbi Bugsjötorp. Tar norra sidan istället.

20220731. Vid återbesöket 2022 stöter jag på patrull på vägen ner förbi Bugsjötorp. Tar norra sidan istället.


20220731. Östra sidan visar sig vara hällrik så det finns gott om fina platser att stanna till på.

20220731. Östra sidan visar sig vara hällrik så det finns gott om fina platser att stanna till på.


20220731.

20220731.


20220731.

20220731.


20220731. Ett gäng proffsiga simmare tar sig genom i stort sett hela Bugsjön. På släptåg bakom sig har dom praktiska simbojar. Efter lite googlande visar det sig vara ett Triathlonredskap.

20220731. Ett gäng proffsiga simmare tar sig genom i stort sett hela Bugsjön. På släptåg bakom sig har dom praktiska simbojar. Efter lite googlande visar det sig vara ett Triathlonredskap.


20220731. Ett mera traditionellt sätt att färdas på Bugsjön.

20220731. Ett mera traditionellt sätt att färdas på Bugsjön.


Filmer


Filmat från Bugsjön den 24 och den 26 juli 2021.


Källor

Källa 1: https://sv.wikipedia.org/wiki/Rodga

Källa 2: https://fho.sls.fi/uppslagsord/309/stubbehemman/

Naturvärdesinventering av 75 sjöar i Norrköpings kommun, Jonas Edlund, 1996

http://www.simonstorp.net/index.php?page=fish_main


SIDAN UPPDATERAD: 20230712