Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Finspång
  • Sjöid: 651973-149250
  • Yta (km^2): 1,81
  • Strandlinje (km): 16
  • Höjd (m): 59,1
  • Maxdjup (m): 17,5
  • Volym (m^3): 6570000

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Grundinfo om Bleklången för Google Earth

Allmänt

OM SJÖNAMNET Det finns 81 sjöar i Östergötland med 'lång' som antingen förled eller efterled i namnet, i sällsynta fall ett mellanled. Jag har tittat på alla dessa i Google Earth. Det finns ett par undantag från att vara långa och det är två sjöar i Kinda kommun med samma namn, Hallången och Hallångsjön i Ödeshög. Enligt E. Hellquist kan det vara fråga om ombildningar av namnet Hallungen. Min egen teori om detta stämmer är att det är germanskt inspirerat då det finns en ort i Tyskland med namnet Hallungen. Vissa syftar på något annat som är långt som t ex Långanäsagölen i Ydre, Långdalsgölen i Ydre (syftar väl på just en lång dal i närheten). Ett av dom mest extrema exemplen på en lång sjö är Lången i Boxholm som är mycket smal och närmare 4 km lång. Opplången i Motala är också ett bra exempel. Mycket långsmal och närmare 2 km fri sikt längs med hela den smala sjön. Det härligaste lång-namnet tycker jag nog ändå att Raklången i Ydre är.

HISTORIA

1600-tal: År 1617 hölls fyra tingsförhandlingar mot åtta kvinnor som anklagades för häxeri. Från tre av dessa förhandlingar finns bevarade protokoll. 30 ämbetsmän, präster och nämndemän ska ha deltagit vid det andra tinget. Kvinnorna hade suttit fängslade i mellan 3 till drygt 9 veckor. Efter förhören utfördes 'vattenprovet', m.a.o. kastades kvinnorna en och en i vattnet i en göl, med ett rep runt midjan, och om kvinnorna flöt ansågs dom skyldiga. Efter vattenprovet skulle 'them (kvinnorna) pina til enn sann bekennelse', m.a.o, torteras till en bekännelse. En av kvinnorna dör under förhören medans de övriga sju troligen avrättades genom halshuggning och sedan brända på bål. Man tror att detta ska ha skett vid Trollkärringeberget som ligger mitt emot Jägersberg på östra sidan av sjön. (Källa: Finspångs kommun, Finspångs häxprocesser.) I en pdf på Finspångs kommuns hemsida sägs dock att kvinnorna ska ha varit levande innan dom knuffades ner i bålen. (Se 'Trollkäringeskogen och Finspångs häxprocesser').

SÄGNER Jag fick ett mejl av Henka som berättar följande sägen: 'Jag minns även att farmor (om jag inte blandat ihop det) berättade en sägen om att när hon var liten så hjälpte (han/hans mor/far/dom?) någon förvirrad man med en stor kittel över sjön till andra sidan mot ersättning, men dom skulle ju ändå fiska. Mitt i sjön skrek han plötsligt att dom får aldrig mitt guld! och kastade sig över kanten kramandes kitteln och sjönk. Dom försökte att hoppa i och leta efter mannen men han 'bara försvann' och dom fick ro hem igen chockerade och inte ens vetande vem eller vart mannen kom ifrån. Han hade bara stått på bryggan på morgonen när dom skulle ut och fiska. Han skulle ha haft mörk 'kolarhatt?' och mörk typ kostymaktig utstyrsel. Jag förstod sägnen som att mannen hade fått slint av guldfeber och var både onykter och förvirrad. Jag kan ha förväxlat saker och ting och som med gamla minnen från barnsben kan saker glömts bort eller förvrängts. Kort och gott ska det iallafall ha vart en mörkklädd man i hatt, knappast fattig, bärandes på en järnkittel fylld med guldkorn i botten. Troligtvis mellan årtalen 1910-1920.'

Fiskeinfo

Denna sjö ligger norr om Finspång. Ingår i Finspångs FVO Ingår gör även, Storskiren, Älgsjön, Näfssjön, Bönnern, Dovern, Gron, Bleken, Kalven, Åmlången, Mäseln, Skutbosjön, Lillsjön.

Här kan du fiska: Abborre, gädda, vitfisk, gös.

Fiskekort och info: Statoil Finspång, 0122-109 26, Viberga Finspång, 0122-395 00, OK Finspång, 0122-410 75, Leffes Cykel och Motor (även uthyrning av fiskeredskap), 0122-149 55

Sjöspaningar

2019-09-15 Upptäcker till min förfäran ett mejl från en Henka som bara legat i lådan länge och väl och obesvarat. Han skriver om sina minnen om Bleklången. Han nämner att på sjöns östra sida sägs vara en plats som hade med häxprocesserna i Finspång att göra. Jag skriver mer om det under 'Historia'. Han berättar att pga av Finspångs gruvanor så finns det bommar på dom flesta mindre vägar i kommunen. (Gör iofs inte mig så mycket eftersom jag ändå alltid går runt sjöarna.) Henka nämner en träkonstruktion i södra spetsen av sjön som han tror kan ha hört till en dammkonstruktion. (Finns möjligtvis nämnt på RAÄ). När Henka var liten pojk så rodde man från sommarstugan vid Jägersberg över till andra sidan och gick upp på Häxberget.

Källor

http://alltfiske.se/fiskeplatser/2239/bleklangen/

Finspångs kommun. Trollkäringeskogen och Finspångs häxprocesser.

Hellquist, Elof. Studier öfver de svenska sjönamnen deras härledning ock historia. 1903-1906.


SIDAN UPPDATERAD: 20200802