Sjödetektivens hemsida

I ÖSTERGÖTLAND

  

Grunddata

  • Kommun: Kinda
  • Sjöid: 641898-149932
  • Yta (km^2): 0,762
  • Strandlinje (km): 8,68
  • Höjd (m): 103,1
  • Maxdjup (m): 10

Google Earth-filer

Plats i Google Earth
Grundinfo om Ärlången för Google Earth

Allmänt

OM SJÖNAMNET Det finns 81 sjöar i Östergötland med 'lång' som antingen förled eller efterled i namnet, i sällsynta fall ett mellanled. Jag har tittat på alla dessa i Google Earth. Det finns ett par undantag från att vara långa och det är två sjöar i Kinda kommun med samma namn, Hallången och Hallångsjön i Ödeshög. Enligt E. Hellquist kan det vara fråga om ombildningar av namnet Hallungen. Min egen teori om detta stämmer är att det är germanskt inspirerat då det finns en ort i Tyskland med namnet Hallungen. Vissa syftar på något annat som är långt som t ex Långanäsagölen i Ydre, Långdalsgölen i Ydre (syftar väl på just en lång dal i närheten). Ett av dom mest extrema exemplen på en lång sjö är Lången i Boxholm som är mycket smal och närmare 4 km lång. Opplången i Motala är också ett bra exempel. Mycket långsmal och närmare 2 km fri sikt längs med hela den smala sjön. Det härligaste lång-namnet tycker jag nog ändå att Raklången i Ydre är.

HISTORIA

1600-tal: Hans Fleming (född omkring 1545, död 1623) tros ha varit inblandad i byggandet av det äldre Sturefors slott. (Östergötland från forntid till nutid) Fleming var 1613-1614 även arkitekten bakom den för Norrköpingsborna kända ruinen Johannisborg. Flemings mest kända byggnad är Vadstena slott. Men han ritade även en hel del kyrkor och delar av kyrkor i Östergötland.

1700-tal: På en udde vid Sturefors, mitt emot Storön, ligger 1700-talsslottet Sturefors slott. Ritat av Nicodemus Tessin d.y. Av en tidigare slottsanläggning från 1600-talet finns endast delar av norra flygeln (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sturefors_slott). Sedan 1600-talet har ätten Bielke varit ägare av egendomen (med undantag för en tid då familjen Oxenstierna var ägare). Idag ägs slottet av greve Thure Gabriel Bielke. Till slottet hör en stor park som är tillgänglig för allmänheten.

Källor

Hellquist, Elof. Studier öfver de svenska sjönamnen deras härledning ock historia. 1903-1906.

Östergötland från forntid till nutid, redaktör Eric Theander, 1957.


SIDAN UPPDATERAD: 20170920